Șmecheriile cu care vin la Spitalul Județean botoșănenii ce muncesc în Italia sau Anglia

„Cazul Alexandra” a stârnit un val de revoltă împotriva personalului medical. Sunt însă și pacienți care urmează o conduită greșită și profită de anumite vulnerabilități ale sistemului sanitar.

 

La Spitalul Județean Mavromati spre exemplu, verile sunt aglomerate de stranierii care se întorc acasă și care vor să-și verifice în mod gratuit starea de sănătate, asta deși nu au calitate de asigurat.

 

Cum fac asta?

 

Se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și invocă o urgență a stării de sănătate.

 

„Sunt mulți pacienți neasigurați care lucrează afară și vin cu scopul de a-și face mai repede procedurile chirurgicale. Și în urma investigațiilor, vin și scot din mapă investigațiile și spun: «a, păi eu am făcut deja CT sunt programat în Anglia în noiembrie». Nu sunt foarte mulți, dar este un procent semnificativ, zic eu 10% ar fi un procent corect”,

Dorin Bodnar, șeful secției urologie Spitalul Mavromati

 

De menționat că pacienții neasigurați care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe nu sunt obligați la plata serviciilor medicale.

Și, în cele mai multe dintre cazuri petrec câteva ore bune în spital dar beneficiază de investigații complexe, în mod gratuit.

 

„Ei se adresează ca și urgență. Deci am avut recent pacienți din Anglia, pacienți din Italia, care erau deja diagnosticați în țările respective, știau diagnosticul, n-au spus absolut nimic. Au venit la noi sub titlul de urgență, fără să ne precizeze nimic din ce au făcut anterior. Și noi am luat de la zero tot”,

Dorin Bodnar, șeful secției urologie Spitalul Mavromati

 

În spitalele din străinătate programările pentru consultații medicale de specialitate se întind de la 6 luni la 1 an.

În România, medicii sunt de părere că sistemul sanitar este mult prea permisiv și uneori pentru munca gratuită a personalului medical plătesc pacienții asigurați.