Botoșăneancă rămasă fără casă în prag de iarnă, pompierii au salvat-o în ultima clipă

Vecinii au sunat la 112.

 

În prag de iarnă, o femeie de 77 de ani, din localitatea Copălău, a rămas fără acoperiș deasupra capului, după ce casa în care locuia a fost distrusă în urma unui incendiu.

 

S-a întâmplat aseară. Deși era în locuință când s-a produs evenimentul, femeie nu a realizat ce se întâmplă. Vecinii au observat incendiul și au sunat după ajutor la 112. Tot ei au intrat în casă și au ajutat-o să iasă afară.

 

La caz au ajuns pompierii voluntari din comuna Copălău, dar și pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.  Aceștia au constatat că locuința ardea în totalitate.

 

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un coș de fum necurățat de funingine.

 

Astfel de evenimente pot fi evitate, dacă :

 

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

 

 Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

 Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

 

 Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

 

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.