Mecanismele de coping cu stresul - care sunt cele mai comune, cum să le recunoști și să le îmbunătățești

(P) Dacă înainte de anii 2000, atingerea echilibrului emoțional nu era una dintre prioritățile țărilor proaspăt ieșite din comunism, lucrurile au început să se schimbe odată ce mentalul colectiv a evoluat. Din ce în ce mai mulți români, majoritar din rândul tinerilor, își doresc să lucreze cu traumele moștenite și să facă pasul către armonia interioară deplină.

 

Conștientizarea importanței cunoașterii de sine și a înțelegerii semnalelor transmise de corpul tău în situații pe care, în mod conștient sau nu, le consideri a fi stresante sau anxiogene este esențială pentru a avea capacitatea de a te bucura de viață și de a-ți menține mintea și corpul sănătoase.


Iată care sunt cele mai comune astfel de mecanisme și cum ai putea să gestionezi mai sănătos situațiile stresante:

 

Mestecatul gumei, fumatul, consumul de alimente și băuturi nesănătoase

 

Stresul își supune marea majoritate a țintelor unei tendințe de a apela la o serie de ,”mici plăceri” care să diminueze, în aparență, efectele acestei emoții neplăcute. În perioadele solicitante din punct de vedere mental, omul capătă obiceiuri de nedorit, dar care sunt tolerate, dată fiind prioritatea acordată eliminării stresului. A-ți da voie să mai apelezi, din când în când, la o țigară electronică, la una clasică, la gustările fast-food preferate ori la un pahar de vin nu este neapărat o variantă de evitat. Important este să înțelegi proveniența acestor tendințe și să acționezi multilateral împotriva stărilor negative.

 

Izolarea

 

Multe studii arată că izolarea este una dintre metodele comune de adaptare la situațiile stresante, aceasta nefiind, însă, întotdeauna, o variantă bună, putând duce chiar la probleme de sănătate. Dacă simți nevoia de liniște și singurătate în anumite perioade ale vieții, acordă-ți șansa la liniște dar nu uita că și componenta socială este în egală măsură umană și necesar de hrănit pentru a ajunge la un echilibru. Nu îți da voie să renunți complet la orice fel de legătură cu lumea înconjurătoare, căci, finalmente, această decizie va aduce mai mult rău decât bine în viața ta.

 

Abuzul de jocuri de noroc sau jocuri digitale

 

Poate una dintre cele mai periculoase metode de coping este căpătarea unei dependențe de jocuri de noroc sau de diverse jocuri online. Dorința de a uita de chestiunile stresante care preocupă mintea celui în cauză favorizează instalarea unei astfel de dependențe, care, pe termen lung, este extrem de toxică. Încearcă să utilizezi tehnici mai puțin invazive de cooperare cu stresul, de tipul pictatului, lucrului manual, a practicării unui sport sau a scrisului.

 

Nu uita de tine nici în cele mai aglomerate perioade din viața ta. Caută să te înțelegi și să te accepți, însă fii moderat în ceea ce privește deciziile.

 

Sursa foto: unsplash.com