Cu ocazia Sărbătorilor Pascale și a aniversării a 22 de ani de activitate a InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor, a fost realizat un studiu al produselor ce se regăsesc, de regulă, pe masa tradițională de Paște, luând în considerare valorile nutriționale (cantitate sare și zahăr), precum și numericul aditivilor alimentari.
În cadrul studiului au fost luate în considerare următoarele produse : bacon, crenvurști de porc, șuncă de Praga, pască, drob, friptură de miel, ciorbă de miel, sarmale, pâine albă feliată, ketchup dulce, muștar, maioneză, cozonac, înghețată, praline umplute cu ciocolată, suc tip ceai, bere cu fruct și băuturi energizante.
În atmosfera festivă specifică Sărbătorilor de Paște, puțini dintre noi se gândesc la compoziția alimentelor consumate – de la numărul de aditivi alimentari, până la cantitățile de zahăr și sare care pot ajunge în farfuria noastră.
ATENȚIE ! Cantitățile de zahăr și sare aferente produselor specifice care fac obiectul prezentului studiu sunt raportate la 100 grame / ml de produs .
De obicei, masa începe cu aperitive atent aranjate, care sunt apreciate pentru aspectul lor festiv de Paște. Printre acestea regăsim :
– Șuncă de Praga cu până la 10 E-uri și 2.7 grame de sare
– Bacon cu până la 10 E-uri , 4 grame de zahăr și 1.5 grame de sare
- Crenvuști cu până la 11 E-uri , 1.2 grame de zahăr și 3 grame de sare
- Drob cu până la 15 E-uri , 1.91 grame de zahăr și 2 grame de sare
Dacă masa continuă cu o ciorbă de miel, e bine de știut că, potrivit studiului InfoCons , aceasta poate conține până la 11 aditivi alimentari ( E-uri), 2.46 grame de zahăr și 1.19 grame de sare .
Pentru felul principal, dacă optați pentru friptură de miel sau sarmale, și aici trebuie luate în calcul valorile nutriționale. Așadar, în aceste preparate putem regăsi:
- Friptura de miel poate conține până la 13 E-uri ( aditivi alimentari ), 6.28 grame de zahăr și 4.47 grame de sare.
- Sarmalele pot ajunge la 29 E-uri ( aditivi alimentari ), 16.47 grame de zahăr și 3.86 grame de sare, cantitate raportată la 100 grame de produs.
Aceste preparate sunt însoțite de sosuri precum ketchup ( cu până la 6 E-uri, 24.8 grame de zahăr și 3.1 grame de sare ) muștar ( cu până la 6 E-uri , 34 grame de zahăr și 6.5 grame de sare ) sau maioneză ( cu până la 8 E-uri , 4.2 grame de zahăr și 1.2 grame de sare ) , iar uneori chiar de felii de pâine ( cu până la 8 E-uri , 9 grame de zahăr și 2 grame de sare ) . Aceste combinații delicioase, deși atrăgătoare, pot conține cantități mari de aditivi alimentari . InfoCons te ajută să alegi !
La desert, nu lipsesc prăjiturile împodobite cu praline umplute cu ciocolată ( cu până la 10 E-uri , 67.7 grame de zahăr și 0.45 grame de sare ) , cozonacii pufoși ( cu până la 16 E-uri , 26 grame de zahăr și 1.73 grame de sare ) sau poate chiar înghețata ( cu până la 11 E-uri și 31 grame de zahăr ). Pe lângă acestea, pasca este un alt desert popular la masa de Paște, iar acesta poate ajunge până la 23 E-uri , 25.37 grame de zahăr și 1.47 grame de sare .
La acestea se adaugă băuturile, care pot crește semnificativ aportul de aditivi alimentari, zahăr sau sare:
- Băuturile energizante: până la 12 E-uri ( aditivi alimentari ), 15 grame de zahăr și 0,5 grame de sare.
- Băuturile răcoritoare tip ceai: până la 8 E-uri ( aditivi alimentari ), 7,07 grame de zahăr și 0,06 grame de sare.
- Bere cu fructe: până la 10 E-uri ( aditivi alimentari ), 2,81 grame de zahăr și 0,0059 grame de sare.
La masa de Paște, consumul de aditivi alimentari ( E-uri ) poate depăși cu mult limitele recomandate. Dacă însumăm valorile tuturor preparatelor și băuturilor menționate anterior, totalul ajunge până la 217 E-uri (aditivi alimentari).
Luând în calcul cantitatea de zahăr a produselor consumate la masa de Paște, aceasta poate ajunge la 275.57 grame de zahăr.
Luând în calcul cantitatea de sare a produselor consumate la masa de Paște, aceasta poate ajunge la 38.23 grame de sare.
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Acest ordin ANPC reprezintă un pas important către transparență și informare corectă, astfel încât fiecare consumator să poată face alegeri conștiente, mai ales în contextul stării de sănătate precare a populației. Însă, de cele mai multe ori, consumatorii nu știu exact ce comandă, fie la restaurant, fie de pe platformele online : Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi conțin produsele? Câți aditivi alimentari sunt utilizați? Sunt preparatele realizate din ingrediente proaspete sau congelate? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite?
BOALA care atinge proporții epidemice, copii de 10 ani din Botoșani care cântăresc 80 de kilograme