Mărul discordiei în școlile botoșănene: fructele, oferite elevilor cu mai bine de o lună întârziere

Programul menit să încurajeze consumul de fructe în școli pornește din start cu întârzieri pe care reprezentanții județeni le justifică prin hotărârile luate de Guvern.

 

 

Cornul şi laptele au venit târziu

Lucrul nu este surprinzător, în condițiile în care cei aproape 54.000 de școlari și preșcolari din județul Botoșani au primit cu întârziere și cornul cu laptele oferite prin celălalt program.
De câțiva ani, de când a început derularea programului „Cornul și laptele”, Ministerul Educației a cheltuit deja sume considerabile pentru a asigura o pauză de masă elevilor.
Bani care ajung, în cele din urmă, la gunoi, căci o mulțime de copii aruncă produsele direct ambalate, fără ca măcar să le deschidă.

Merele vin la fel precum cornul cu laptele

Cu toate că eșecul programului care se desfășoară de ani buni este evident, reprezentanții Guvernului riscă să piardă alți bani prin distribuirea fructelor în școli.
Încă aproape 1,1 milioane de lei urmează să fie cheltuiți numai în Botoșani pentru ca fiecare elev în parte să aibă pe bancă un măr roșu, sănătos, de aproape 120 de grame.
Pentru a asigura fructele în școlile botoșănene, trei firme, cel mai probabil aceleași care asigură și cornul cu laptele, vor participa la licitație.
„Astăzi și mâine va avea loc licitația electronică, dacă lucrurile decurg normal, pe 2 decembrie vom semna contractele, iar pe 3 copiii vor primi mere în școli. Aici lucrurile ar trebui să meargă fără nici un fel de problemă”, a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani.

Măr + lapte, combinaţie de stat la... toaletă

Astfel că, deși cu o întârziere de o lună, copiii vor putea în sfârșit să muște cu poftă din merele oferite de minister.
Decizia de a derula cele două programe în paralel este cel puțin bizară, întrucât medicii nutriționiști avertizează că elevii riscă anumite dereglări ale organismului din cauza combinației nefericite.
Mărul ar trebui mâncat la o pauză de minimum două ore după consumarea laptelui, altfel există riscul de diaree sau, în cazuri mai grave, de enterocolită.
CITEȘTE:
Doi milionari de la lactate „se bat” să dea mere la elevi - AFLĂ cine