Mărturisirea emoționantă a unui medic din Botoșani: Uneori plângem în drum spre casă şi a doua zi o luăm de la capăt - GALERIE FOTO

Sunt mici, dar sunt atât de puternici, probabil cea mai puternică fiinţa de pe pământ, pentru că duc o luptă din prima secundă de viaţă, o luptă pentru supravieţuire.

 

La fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, ȋn condiţiile ȋn care 75% din fatalităţi sunt prevenibile.

 

În Maternitatea Botoșani s-au născut în 2019, în primele 10 luni, 2220 copii din care 195 copii prematuri. Statistic suntem staţionari 8.7% din totalul naşterilor. Ȋn momentul de faţă sunt în Secţia de Neonatologie 11 copii prematuri , cel mai mic are 1310 grame şi este o fetiță din sarcina gemelară cu surioara de 1910 grame, este ventilată mecanic pe sonda endotraheală.

 

”Sunt numiţi în multe feluri, mici miracole, născuţi prea devreme, prematuri, luptători, dar numele care li se potriveşte cel mai bine este cel pe care mama lui îl pomeneşte și se roagă şi speră la o minune. Pentru că prematuritatea este şi despre mame... de eroi, care plâng şi speră ȋn minuni pe holurile secţiei de Neonatologie, mame care nu îşi ţin copiii la piept decât  la 3-4 săptămâni de viaţă, uneori ataşați de tot  felul de tuburi şi  cabluri, mame care înţeleg că fiecare zi trecută este o zi câştigată, fiecare gram în plus,  fiecare tub înlăturat este o bătălie câştigată”, spune medicul Carmen Zaboloteanu, din cadrul Maternității Botoșani.

 

Medicul amintește și despre personalul care se confruntă în fiecare zi cu situații la limita dintre viață și moarte.

 

”Aceasta zi este şi despre noi, personalul Secţiei de Neonatologie, pentru că prematuritatea este o ȋncercare pentru oricine. Iniţiem  resuscitarea copiilor atunci când micuțele lor inimi se opresc și micile lor corpuri pur și simplu nu mai pot. Ne gândim ce am fi putut face mai bine sau diferit când toate opțiunile medicale au fost epuizate. Si uneori plângem în drum spre casă, sau oriunde, şi a doua zi o luăm  de la capăt, cu alte vieţi micuţe”, adaugă dr. Carmen Zaboloteanu.

 

Pe 17 noiembrie , de 11 ani, se sărbătorește Ziua Mondială a Prematurităţii, pentru că prematuritatea este şi o poveste frumoasă”.

 

În cadrul Maternităţii Botoşani, de ziua lor, piticilor mai mici şi mai mari li s-au împărţit tort, jucării, baloane, zâmbete . Au participat personalul medical al Secţiei de Neonatologie, mămici cu bebeluşi in braţe, voluntari Salvați Copiii.

 

Pentru a sărbători ziua Prematurităţii, voluntarii Salvaţi Copiii, cu prof. Simona Acsente și prof. Greta Cojocaru de la Şcoala Gimnaziala Nr. 11 Botoşani și elevii clasa II C si IV E au colectat pachetele cu lucruri minime necesare şi s-au deplasat în localitatea Cristineşti la familii defavorizate.

 

Judeţul Botoşani se afiliază tendinței mondiale de a marca ziua Prematurului prin iluminarea in culoarea violet a clădirii Colegiului Medicilor şi a Primăriei din Dorohoi.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store