Marele savant al Botoșaniului omagiat de oamenii de cultură și de autorități: Aproape toată lumea plângea FOTOGALERIE

Muzeul Judeţean Botoşani organizează astăzi, miercuri, 6 iunie 2018, manifestările prilejuite de împlinirea a 147 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga.    

 

Programul a început la ora 12:00 în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoşani unde a avut loc • Simpozionul "Nicolae Iorga - un artizan al Marii Uniri”. La activitate au luat parte și subprefectul Daniela Lozneanu și vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma.

 

Managerul Muzeului Județean Aurel Melniciuc le-a adresat câteva cuvinte celor prezenți la eveniment.

 

„Ne-am propus ca și anul acesta, zilele dedicate marelui istoric Nicolae Iorga să facă parte din aceste activități dedicate anului centenar. Mai ales în condițiile în care marele istoric Iorga este supranumit de către unii istorici „Apostolul Marii Uniri”. Este una dintre personalitățile care a luptat foarte mult pentru Marea Unire.”,

a afirmat Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean

 

Apoi au susţinut intervenții: acad. Alexandru Zub, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, dr. Sergiu Balanovici.

 

Aceștia au evidențiat rolul lui Nicolae Iorga în înfăptuirea acestui act istoric. Marele Savant a luptat pentru înfăptuirea idealului național.

 

S-a amintit de discursul rostit de Nicolae Iorga la Tribuna Parlamentul în decembrie 1916 publicat ulterior sub titlul Rezistență până la capăt.

 

I.G Duca afirma despre acest discurs – „Nicolae Iorga a rostit atunci incontestabil cel mai elocvent discurs din viața lui. Pot spune mai mult unul dintre cele mai incontestabile discursuri ce s-au rostit vreodată la Tribuna Românească. Când s-a așezat jos a fost un adevărat delir, aproape toată lumea plângea

 

 

 

download from google play download from apple store