Marea Unire, evocată în avans la Muzeul Judeţean cu istorici, profesori şi elevi – GALERIE FOTO

Muzeul Județean Botoșani a organizat marţi simpozionul ştiinţific ”Marea Unire a românilor - act al dreptății istorice”, care se înscrie în seria evocărilor istorice ale marilor evenimente din trecutul românesc.

 

Au participat și au luat cuvântul la acest simpozion doctorul în istorie Sergiu Balanovici, prof. dr. Dan Prodan și prof. dr. Iulian Nichifor și vicepreședintele  Consiliului Județean, Liviu Toma, care a adresat un cuvânt de salut.
În public s-au regăsit elevi de la Liceul Grigore Antipa Botoșani, conduși de prof. Paul Ungureanu și de la Colegiul Național ”A.T Laurian”, însoțiți de prof. Carmen Dulgheru.
În calitate de gazdă, dr. Sergiu Balanovici a prezentat cadrul general intern din anii 1914-1918 cu rol important în realizarea unirii românilor într-un singur stat național unitar, în perioada martie - Decembrie 1918.
În completare, prof. dr. Iulian Nichifor a conturat contextul politico-diplomatic extern din anii 1914-1920, care a favorizat dispariția imperiilor Austro - Ungar și Rusesc și crearea condițiilor pentru realizarea României Mari de către elita politică unionistă românească.
Prof. dr. Dan Prodan a rememorat câteva portrete ale unor patrioți unioniști români din Bucovina (Iancu Flondor) și din Transilvania (Ștefan Ciceo Pop și Vasile Goldiș) realizate de Nicolae Iorga și introduse în cartea sa ”Oameni cari au fost ”.


”Această activitate se realizează în fiecare an, în scopul de a promova valorile naționale și principalele momente istorice ale poporului român prin prisma contribuției botoșănenilor în istoria națională”,


Aurel Melniciuc, director Muzeul Județean Botoșani.


Evocarea personalității înaintașilor unioniști români de la 1918, de acum 98 de ani, reprezintă un gest de recuperare a memoriei și de respect pentru înaintași, în perspectiva centenarului unirii românilor din 2018.