MARATON pentru viață: Șase persoane salvate, un medic botoșănean a făcut parte din echipă

Mai mult ca oricând, în această perioadă atât de dificilă, solidaritatea, puterea de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

 

Șase oameni salvați

 

Trei familii au acceptat donarea de organe și astfel 6 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de ficat, rinichi şi cord. Trei vieți frânte pentru care medicii români şi bulgari nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant.

 

„Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: VIAȚA”, 

au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant. 

 

Cursa contracronometru pentru viață a început vineri, 25 februarie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta , acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi). Efortul echipei ATI şi de coordonare a spitalului constănţean a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul Institutul Clinic Fundeni

 

 

 Astfel, viaţa unui pacient de 62 de ani a fost salvată prin transplantul hepatic realizat cu succes de echipa Centrului de Transplant Hepatic al IC Fundeni: Dr. Doina Hrehoreţ, Dr. Răzvan Grigorie, Dr. Luminiţa Stoica, ATI – Conf.Dr. Mihai Popescu, Dr. Mihai Simionescu. În cadrul Centrului de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi, o femeie de 47 de ani şi un bărbat de 36 ani, erau salvaţi de coşmarul anilor îndelungaţi de dializă datorită intervenţiei de transplant renal realizat de echipele chirurgicale conduse de Dr. Cătălin Baston şi Dr. Ionuţ Manea, ATI – Dr. Liliana Domnisor, nefrolog – Dr. Corina Tincu.  

 

Câteva ore mai târziu, la Spitalul “Dr. Stephen Cherkezov” Veliko Tarnovo, Bulgaria, familia îndurerată a unui pacient bulgar, diagnosticat în moarte cerebrală,  găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe.

 

Când vorbim de a salva o viaţă, nu există graniţe sau constrângeri de naţionalitate, iar transplantul este activitatea care ne demonstrează cel mai bine acest deziderat. Datorită acordului de colaborare dintre ANT şi Agenţia de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, fiind îndeplinite toate condiţiile legale,   echipa de chirurgi a Clinicii de Chirurgie cardiovasculară Floreasca , formată din  de Prof.Dr. Horaţiu Moldovan, Dr. Marian Broască, Dr. Sorin Mitroi, As. Mihaela Buşilă, As. Gabriela Smeu - s-a deplasat sâmbătă noaptea la  Spitalul  ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo pentru prelevarea cordului de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală.

 

Eforturi din partea medicilor

 

 

Mulţumită gestului plin de umanitate al familiei şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către un cetăţean român. Astfel, La Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti , echipa coordonată de Prof.Dr. Horaţiu Moldovan, cu sprijnul Prof.Dr. Horaţiu Suciu de la IuBCvT Targu Mures , a realizat cel de-al doilea transplant cardiac din acest an. Trebuie subliniat faptul că a fost pentru prima dată când în România s-a realizat un transplant de cord cu un organ provenit din străinătate.

 

 

În zorii zilei de duminică, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, o altă familie lua decizia plină de emoţie şi generozitate de a oferi altor semeni necunoscuţi o şansă la viaţă şi astfel se realiza cea de-a doua intervenţie de prelevare organe (rinichi) din acest an la spitalul orădean. Având în vedere anumite caracteristici medicale ale organelor oferite, singurul centru care putea realiza transplantul renal a fost centrul de excelenţă al Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi . Ţinând cont de dificultăţile logistice privind transportul echipelor medicale de la Iaşi la Oradea, a fost depus un efort deosebit al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Oradea pentru menţinerea donatorului, astfel încât gestul familiei să nu fi fost în zadar. Intervenţia de prelevare a fost realizată de echipa chirurgicală formată din Dr. Cătălin Costandache, Dr. Daniel Andone, Dr. Mihai Savin, as. Nicoleta Onofrei, aducând speranţa la o viaţă fără chin pentru alţi doi pacienţi.

 

În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți.

 

În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități, este mesajul transmis de Agenția Națională de Transplant.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store