Maica Voronei, la mai bine de jumătate de secol de stăreție: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO

Numele sfinției sale, păstrat în cronici, pisanii și-n inimile noastre, se tâlcuiește simplu: Teofana Scântei, punctul luminos al Voronei.

 

În urmă cu 54 de ani, într-o zi de 10 ianuarie, maica Teofana Scântei era numită stareţă a Mănăstirii Vorona.

 

De atunci, din acel 10 ianuarie 1969, blânda maică s-a ostenit zi şi noapte în rugăciune, ascultări şi muncă pentru a readuce şi a menţine frumuseţea Mănăstirii. A fost o muncă istovitoare şi aproape fără scăpare. Vreme de trei, fără oprire, maica s-a ostenit pentru reparaţia celor trei biserici mănăstireşti, precum şi cu importante lucrări de consolidare şi protecţie a corpurilor de chilii ale mănăstirii.

 

Aproape cu sufletul de Mănăstirea Vorona a fost şi vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu, căci la Vorona, pe când era mănăstire de călugări, a intrat în viaţa monahală, la numai 13 ani. Astfel, în vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei a fost repictată Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, a fost restaurată catapeteasma, au fost înlocuite stranele vechi cu altele noi, au fost construite noi chilii şi noua stăreţie.

 

Concomitent cu lucrarea gospodărească săvârşită în vremea Mitropolitului Teoctist, maica Teofana a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, în perioada 1979-1984.

 

"Mănăstirea Vorona a avut mai multe etape, mai bune și mai puțin bune. Cea mai puțin bună a fost cu Decretul 410, când Mănăstirea a fost desființată și a fost folosită de CAP-ul Vorona timp de 9 ani de zile. În 1968 s-a reînființat, eu am fost numită în 1969, de atunci ne ostenim zi și noapte în rugăciuni, în ascultări, pentru a menține frumusețea mănăstirii",

Maica Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona.

 

După anii 90, la Vorona s-au realizat lucrări de înnoire pentru cel de-al doilea locaş închinat Maicii Domnului. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost pictată pentru prima dată, după 200 de ani, de către pictorul Nicolae Gavrilean, iar stranele vechi au fost înlocuite cu altele noi, sculptate în lemn de stejar.

 

Un alt moment de bucurie a avut loc în 2015, când s-a oficiat slujba de sfinţire a celei de-a treia biserici, aflate în cimitirul aşezării monahale. În locaşul ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae s-au efectuat lucrări de restaurare şi de pictură, arată Ziarul Lumina.

 

Astfel, în 54 de ani, Mănăstirea Vorona a cunoscut o perioadă de înflorire prin restaurarea celor trei biserici, prin construirea a trei case monahale şi amenajarea unei noi gospodării anexe, dar şi prin sporirea vieţii duhovniceşti şi prin organizarea a numeroase acţiuni filantropice. Nu mai puţin semnificativ îl reprezintă momentul hramului Mănăstirii Vorona din 7-8 septembrie 2005, când a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Onufrie de la Vorona.

 

 

89 de ani pământești

 

Maica Teofana s-a născut la 30 iunie 1934 în satul Chişcăreni din Săveni, judeţul Botoşani. A fost al şaptelea copil al părinţilor Costache şi Maria Scântei şi a primit la Botez numele Fevronia. Pe când avea aproape 8 ani, a ajuns la Mănăstirea Agafton, unde erau peste 400 de maici, şi n-a mai vrut să plece. Părinţii i-au acceptat dorinţa şi au lăsat-o sub oblăduirea maicii Mitrodora Savel, monahie care s-a ocupat de educaţia ei duhovnicească şi intelectuală.

 

Datorită maicii Teohana Scântei, Mănăstirea Vorona s-a bucurat, în vreme, de vizita a numeroși ierarhi, demnitari politici, scriitori, atrași de mănăstirea liniștită, dar mai ales de smerenia și blândețea maicii de la Vorona.

 

"Chiar dacă mulți spun că Botoșaniul este un județ sărac, și cumva disprețuit, Botoșaniul este cel mai bogat județ spiritual. Pentru că a născut mulți oameni de bază pentru Biserică, mitropoliți, episcopi, călugărițe multe. Aici se dovedește că au fost în trecut oameni credincioși care au educat copiii în spiritul credinței și au păstrat credința",

Maica stareță Teofana Scântei

 

Astăzi în vârstă de 89 de ani, Maica Voronei, așa cum îi spun cu evlavie creștinii, este un punct luminos în furtuna deseori orbitoare a vremurilor prezente. Factor de echilibru, dar și model de creștinism autentic și roditor, maica Teofana Scântei este astăzi și una dintre cele mai vechi starețe din monahismul românesc.

 

”Între multele amintiri frumoase din Moldova, evocăm cu bucurie persoana maicii stareţe Teofana: chip luminos şi fire energică, ospitalieră şi harnică, având darul moldav al povestirii şi înţelepciune de Pateric”, sunt cuvintele Patriarhului Daniel despre cea mai iubită maică a Botoșanilor.