Mai multe zile de leneveală pentru salariați: IATĂ ce a decis Parlamentul

Miercuri, 3 decembrie 2014, Parlamentul a decis că angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților zilele de concediu de odihnă neefectuate în urma intervenției concediului medical, maternal sau pentru incapacitate temporară de muncă. Modificările aduse Art. 145, Alin. 2 din Codul Muncii mai trebuie să fie promulgate de șeful statului și publicate în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

 

Până acum, în Codul Muncii era specificat că „durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.
Ceea ce înseamnă că rămânea la atitudinea angajatorului dacă în cazul concediului medical sau maternal, de pildă, zilele libere erau considerate ca fiind lucrătoare sau nelucrătoare; fapt care modifica perioada finală a concediului de odihnă.
„Interpretarea asta era destul de relativă și interpretabilă de către unii sau alții, inclusiv de către Curtea de Conturi. Acum, practic, s-a lămurit problema în ideea în care și perioadele astea de concedii medicale, incapacitate temporală de muncă și de maternitate, dau naștere și la dreptul la concediul de odihnă pentru perioada respectivă. Cu alte cuvinte, dacă o persoană într-un an este șapte luni în concediu de maternitate sau medical, ea beneficiază de 24 de zile de concediu de odihnă pentru tot anul, nu doar pentru cele cinci luni în care a venit la lucru”, a explicat Marius Oroșanu, președinte Cartel Alfa Botoșani.
Acesta a mai menționat că modificarea nu este o „favoare” pe care Camera Deputaților, ca for decizional, a făcut-o pentru salariați.
Există deja o directivă europeană a Curții de Justiție a Comunității Europene care prevede că durata concediului de odihnă nu este afectată de cea a concediului medical.
(C.B.)
CITEȘTE:
 Înainte de Crăciun, botoșănenii se gândesc la concediul de vară –AFLĂ cele mai vânate locații