Lumina Sfântă împărțită credincioșilor ortodocși botoșăneni a ajuns cu avionul de la Ierusalim - FOTO

Aducerea Luminii Sfinte a Invierii de la Ierusalim la Suceava, via Otopeni s-a petrecut și în acest an fără incidente.

 

Avionul cu care preoții delegați au adus Lumina Sfântă a aterizat fără probleme sâmbătă seară la Suceava, fiind întâmpinat de IPS Pimen și de președintele CJ, Gheorghe Flutur. Preoți din tot județul au fost la aeroport să preia Lumina Sfântă, dar și preoți din Botoșani și din Ucraina.
 

Preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au zburat la București cu un avion de mici dimensiuni, aparținând unei companii private din județul nostru. Vasile Baltag și Gheorghe Saftiuc au fost cei doi preoți care au adus Lumina Sfîntă de la București, cu un avion pus la dispoziție de Bucovina Fly Club. Lumina adusă de Patriarhie în Capitală de la Ierusalim a ajuns la Aeroportul din Suceava la ora 21.20. Cei doi preoți au fost întâmpinați la Aeroport de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, dar și de primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

Pe aeroportul sucevean au venit să ia Lumină Sfântă preoți din tot județul, dar și din județele Botoșani și Iași, precum și din Ucraina. Coloanele de mașini ale preoților care purtau Lumina Sfântă către toate parohiile au fost însoțite de mașini de poliție. S-a reușit astfel ca aceasta să ajungă la toate bisericile din Suceava, Botoșani, dar și din Bucovina de Nord – Ucraina, la timp pentru a se celebra Sujba de Inviere a Domnului Iisus Hristos.

 

Între timp, în bisericile și mănăstirile din județul Botoșani se făceau ultimele pregătiri pentru slujba de Inviere, iar la miezul nopții credincioșii au venit cu sutele și cu miile la lăcașurile de cult ortodoxe să întâmpine Invierea Domnului. In toate bisericile creștin – ortodoxe din județul Botoșani, slujba de Inviere s-a ținut până duminică dimineață, când credincioșii care au adus coșurile pline cu bucate la sfințit au plecat spre case.
Slujbele de Sfintele Paști au continuat și în zilele următoare. In a doa zi de Paștei în multe sate din zona Bucovinei și în Moldova, cei vii s-au adunat pe lângă mormintele celor trecuți în veșnicie, aducându-le ofrande spre pomenirea lor. (Sursa: Obiectiv de Suceava)