Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Profesorul Cătălina Hodan a fost acuzată și trimisă în judecată din cauză că, timp de 3 ani, ar fi fost plătită pentru o serie de ore la domiciliu cu o fetiță în scaun cu rotile, la care nu a participat niciodată.
Mai mult, pentru a le deconta, a falsificat semnătura mamei.
A fost trimisă în judecată pentru comiterea unei infracțiuni de înşelăciuni și fals în înscrisuri sub semnătură privată și și-a pierdut calitatea de inspector școlar. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Luni, 28 octombrie 2019, într-o sală de judecată de la parterul instituției de justiție s-a judecat un nou termen. Fetița aflată în scaun cu rotile, Alexandra, a venit alături de mama ei pentru a fi de față când Cătălina Hodan a oferit explicații instanței.
Profesoara este acuzată că a primit bani pentru a ţine ore la domiciliu cu Alexandra fără ca în realitate să le fi făcut. Iar luni în fața instanței au fost chemați să depună mărturie în proces atât mama Alexandrei cât și Cătălina Hodan.
Mai întâi la bară a fost chemată pentru a da declarație Cătălina Hodan.
I s-a adus la cunoștință fapta pentru care a fost trimisă în judecată, iar primele cuvinte spuse de ea au fost:
„Recunosc și îmi pare rău că s-a ajuns în această situație”.
A solicitat așadar să fie judecată în baza procedurii simplificate recunoscând faptul că timp de trei ani, adică în perioadă 2015 - 2018 nu a făcut nicio oră de „Terapia Tulburărilor de Limbaj” cu Alexandra, asta deși a fost plătită pentru acest lucru.
„Nu am efectuat nicio oră la domiciliul persoanei respective”,
a arătat fostul inspector școlar
A recunoscut și faptul că a falsificat semnătura mamei Alexandrei pentru a putea beneficia de bani, necuveniți de altfel. Și-ar fi dorit să-i spună Lilianei Chisăliță despre acest lucru însă ar fi fost prea ocupată la Inspectoratul Școlar.
„M-am gândit să sun însă timpul petrecut la Inspectorat nu mi-a permis”,
Cătălina Hodan, în fața instanței
A încercat să-și motiveze gestul prin faptul că nu ar fi avut delegare de la Inspectoratul Școlar General (IȘJ) să țină ore la domiciliu. Dar și că avea un program încărcat și nu putea să ajungă. A declarat în fața instanței că i-ar fi propus la telefon mamei Alexandrei să facă orele în weekend.
Ba chiar ar fi spus că Alexandra nici nu avea nevoie de fapt de logopedie. Asta deși din certificatul de handicap pe care fetița îl deține reiese acest lucru.
A fost de acord ca în cazul în care va fi găsită vinovată să plătească muncă neremunerată în folosul comunității. De asemenea, a depus dovada că a achitat deja prejudiciul cauzat Școlii Speciale “Sfântul Stelian” Botoșani în cuantum de 8.244 de lei. Adică atât cât a încasat necuvenit din acele ore pe care fostul inspector școlar nu le-a ținut.
Liliana Chisăliță, mama fetiței, a depus și ea mărturie. Și a susținut faptul că nu i s-a dat nici un telefon.
„Am rămas șocată, nu mi-a dat nici un telefon măcar. Nu am stabilit nicio zi, nu s-a interesat de fetiță, nu a dat măcar un telefon. Ea nici nu știe ce probleme medicale are fetița. ”,
Liliana Chisăliță, mama Alexandrei.
Familia Alexandrei a cerut daune morale în cuantum de 200.000 de lei. Și asta pentru că toate aceste ore de logopedie pe care Alexandra le-a pierdut ar fi ajutat-o enorm. Ea face ore de logopedie și la Centrul de Sănătate Mintală de la Spitalul Județean Mavromati.
Avocatul Alexandrei, Lorela Ungurianu a solicitat ca la termenul următor să fie audiați doi martori pe latură civilă.
În timp ce Alexandra stătea în sală, Cătălina Hodan nu a privit-o nici măcar pentru o clipă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: