Lovitură de teatru la Tribunal: CJ-ul învins de 7 directori şi administratori PSD şi PNL, trebuie să le mai dea și bani

Consiliul Judeţean Botoşani trebuie să achite cheltuieli de judecată la trei dintre foştii conducători ai SC EcoSal SA şi nu mai are nici un drept să le pretindă plata de despăgubiri.

 

CJ voia să le ia peste 100.000 de lei pentru falimentul EcoSal

Şi aceasta pentru că Tribunalul Botoşani a respins acţiunea CJ prin care solicita foştilor directori şi membri ai consiliului de administraţie o sumă totală de ceva peste 100.000 de lei. Banii au fost calculaţi drept prejudiciu pe care societatea menţionată, prin şefii săi, l-ar fi adus bugetului judeţului. Firma a fost finanţată prin aportul de capital al CJ, iar Camera de Conturi Botoşani a considerat că, atât timp cât agentul economic nu şi-a atins obiectivul pentru care a fost înfiinţat, atunci înseamnă că nici cheltuielile nu sunt justificate. CJ şi-a însuşit punctul de vedere şi a deschis în luna iunie a anului trecut un proces la secţia de contencios administrativ şi fiscal. Pe 19 ianuarie, după numai patru termene de judecată, instanţa a decis să respingă solicitarea Consiliului Judeţean.


„S-a invocat că nu s-a făcut bani din ce era, dar banii care s-au dat au fost puşi pentru înfiinţarea şi bunul mers câteva luni de zile, n-aveai cum să faci performanţă economică fără bani, fără investiţii. Ei au mers pe raportul Camerei de Conturi Botoşani, că s-a făcut firma şi firma n-a produs bani. CJ-ul nu a atacat raportul Camerei de Conturi şi au spus că, dacă s-a constatat un prejudiciu de către Camera de Conturi, noi considerăm că vinovaţi sunt directorii şi membrii CA”,


Narcis Ştefan, fost membru CA.

Unii dintre cei dați în judecată au bătut singuri Consiliul

Jurist de meserie, acesta s-a reprezentat singur, apărându-l totodată şi pe Dorin Birta. Mihail Gheorghiu, fost membru CA, s-a reprezentat de asemenea singur, în timp ce Lucian Diac şi Ionuţ Cârnu, foşti la rândul lor componenţi ai CA, precum şi directorul general Cristian Lazarovici şi cel adjunct Viorel Coman au apelat la un avocat.
Acţiunea fusese deschisă în mandatul de preşedinte interimar a lui Gheorghe Sorescu.
Culmea este că, inițial, șefii de la Ecosal au plătit anul trecut în jur de 2.000 de lei fiecare tot la presiunile făcute de Consiliul Județean, însă respectivi banii reprezentau niște dări la stat aferente remunerațiilor primite și nu prejudiciu stabilit de Camera de Conturi.

Afacere pentru gunoi care miroase urât

SC EcoSal SA a fost înfiinţată pentru a gestiona rampa ecologică de gunoi de la Stăuceni. Deşi a obţinut licenţă pentru această activitate, deschiderea noului depozit a tot întârziat, iar licenţa, obţinută pentru un an a expirat, fără a mai fi făcute demersuri pentru obţinerea alteia deoarece, între timp, CJ a realizat că gestionarea rampei de gunoi trebuie scoasă la licitaţie, ajungând astfel la o firmă din Suceava.