Lovitură de 23 de miliarde într-o instituție, salariatul campion cu 600 de milioane de lei vechi în buzunar

Cu mai bine de jumătate de miliard de lei vechi a plecat acasă un salariat din sfera serviciilor publice de la Botoșani. Este poate cea mai mare sumă primită de un bugetar, în urma unei acțiuni litigioase cu statul.

 

Instituția unde a fost posibil acest lucru este Prefectura Botoșani. Procesul a fost deschis în bloc de cei aproximativ 35 de salariați în data de 4 august 2008 când s-au cerut două suplimente financiare: al postului și al treptei de salarizare, prevăzute de legea funcționarului public. Amintitul act normativ arăta că salariul de bază este compus din venitul salarial, sporul de vechime și cele două suplimente.
”Instanța a considerat că fiind patru componente, aceste suplimente să fie de 25%. Am obținut 50%. Procesul s-a finalizat, s-a respins și calea de atac a MAI și a Instituției Prefectului, a rămas sentința irevocabilă și a fost pusă în practică. S-a reeșalonat plata pe 4 ani, normal era pe cinci dar Guvernul Ponta a plătit mai repede”, a declarat Gheorghe Munteanu, director în cadrul Prefecturii Botoșani.
Suma obținută în instanță diferă de la un funcționar la altul. Cea mai mare valoare returnată a fost de 60.000 de lei, însă în alte cazuri, alți angajați ai Prefecturii au primit 50.000 de lei, 40.000 de lei, 35.000 de lei sau doar câteva sute de lei. Efortul financiar total pe instituție pentru returnarea banilor către toți cei 35 de funcționari a fost de 2,3 milioane de lei noi.
Iar asta nu e tot. Salariații au mai deschis un proces după ce s-a considerat că aceste sume sunt purtătoare de dobânzi. ”Am câștigat deocamdată la Tribunal, avem sentință dată în 3 septembrie 2015 și probabil va fi atacată de Prefectură și Minister. Ideea este că va rămâne și asta irevocabilă pentru că există o hotărâre a ÎCCJ care statuează că avem dreptul la dobânzi”, a mai spus Gheorghe Munteanu.
Dobânzile ar urma să fie calculate din luna iulie a anului 2011 pentru ultimii cinci ani de zile. Cel mai probabil, aceste accesorii după calculul făcut, vor ajunge la aproximativ 35% din suma primită deja de funcționari.
Un număr de 14 prefecturi din țară au obținut aceleași drepturi financiare în instanță, pentru că ulterior a intervenit o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că aceste două suplimente nu se mai acordă. În decembrie, funcționarii publici de la Instituția Prefectului Botoșani beneficiază de ultima tranșă de bani.