În perioada comunismului, oricine îşi permitea să meargă în concediu la mare. E adevărat, cu trenul, pentru că maşinile erau rare, iar carburantul - raţionalizat. Fără telefoane şi tablete, fără prea mult lux, dar pline de distracţie. Cam aşa arătau vacanţele românilor în Epoca de Aur, arată un documentar realizat de revista Historia.
”Înainte de 1990, oamenii apreciau mai mult ca şi acum vacanţele şi concediile, cu toate că se aflau în plin regim comunist. Vacanţa era vacanţă şi toată lumea lăsa grijile acasă”,
Marin Pop, istoric.
Potrivit acestuia, principala destinaţie de vacanţă era litoralul românesc care, până în anul 1980, era unul care merita toţi banii, investindu-se foarte mult acolo.
Tot atunci a fost şi perioada de glorie a excursiilor şi a expediţiilor, iar reputatul istoric trece Tabăra Agafton pe lista celor mai frumoase din România.
”Pentru elevi erau organizate excursii în locuri cu mare încărcătură istorică (Alba Iulia, Cetăţile dacice, monumentele de la Guruslău, Mirăslău), dar şi locuri pitoreşti. De asemenea, sub îndrumarea profesorilor erau organizate tabere, printre cele mai renumite fiind taberele de la Năvodari, Costineşti, Homorod băi, Agafton (lângă Botoşani), Tusa (Sălaj), practic pe cuprinsul întregii ţări”,
Marin Pop, istoric.
Tot pentru elevi erau organizate diferite expediţii şi drumeţii prin munţii României, unele dintre acestea devenind adevărate concursuri naţionale.
Revista Historia este condusă de jurnaliştii Ion Cristoriu şi Ion M.Ioniţă şi a fost fondată în 2001. Publicaţia tratează subiecte dintr-o gamă cât se poate de variată, de la istoria celui de-al Doilea Război Mondial, la istoria gastronomiei sau, iată, a turismului.