Liste electorale „curate” la Flămânzi – nici un mort chemat la urne

 

Administraţia publică locală din Flămânzi a finalizat acţiunea de verificare a listelor electorale privitoare la numărul total de alegători cu drept de vot, încă din prima zi a acestei săptămâni de zile. Spre deosebire de alte localităţi unde au fost găsite persoane decedate care încă figurau pe liste, în urbea botoşăneană rezultatul a fost zero.
Primarul din Flămânzi susţine că, încă de la momentul în care a fost declanşat scandalul naţional pe marginea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu angajaţii din cadrul Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor a început să facă verificări la listele electorale. „Noi avem acest serviciu de evidenţă a populaţiei şi eu când am văzut scandalul acesta, am luat din 2002 până acum şi am verificat tot. Avem 1.500 şi ceva de persoane decedate din 2002 până în prezent şi atunci am luat prin sondaj, am verificat patru, cinci persoane de fiecare şi nu am găsit nici o persoană pe liste”, a declarat Dan Oloeru, primarul oraşului Flămânzi.
Citeşte şi:
30 de morţi scoşi de pe listele electorale de la Botoşani în prima zi
În Flămânzi, numărul persoanelor cu drept de vot este de peste 9.400 însă în urma verificărilor nu s-au depistat cazuri care să fie incluse într-una din cele nouă situaţii de votanţi care nu ar trebui să participe la vot. Edilul din orăşelul botoşănean a recunoscut totuşi că, din discuţiile purtate cu conlocuitorii săi, ar exista persoane care şi-au stabilit domiciliul în străinătate însă Primăria nu are baza legală pentru a le ţine o evidenţă. „Colegii de la evidenţă şi-au făcut treaba şi au pus linie peste tot, nici un mort pe liste, nimic. Am aflat că totuşi sunt persoane cu domiciliul în străinătate, dar nu sunt în evidenţele noastre, adică ei nu au depins de noi ca să îşi facă domiciliul în străinătate, nu ştiu, poate la centru, la ambasade, dar noi nu avem o evidenţă de genul acesta”, a mai spus primarul. Raportarea în urma verificărilor de la Flămânzi a fost transmisă Instituţiei Prefectului după ce, anterior, o comisie formată la nivel judeţean s-a deplasat în oraşul de unde a pornit răscoala din 1907.