Linia karakul de Botoşani omologată de Ministerul Agriculturii

 

Staţia de Cercetare Popăuţi a reuşit să obţină un certificat de omologare pentru linia karakul maro eliberat de Ministerul Agriculturii în data de 24 noiembrie 2010, prin Agenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie. Asta, după mai mulţi de ani de eforturi prin care să obţină recunoaşterea acestei linii la nivel naţional şi internaţional. Mai mult, cercetătorii botoşăneni vor sa facă demersuri şi pentru scoaterea unui brand ai liniei de karakul.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Popăuţi, recunoaşterea liniei karakul este cu atît mai importantă cu cît va aduce atît beneficii financiare dar va duce şi renumele Botoşaniului peste hotare. „Pentru noi este foarte important că anul acesta am omologat karakul de Botoşani, linia maro întrucît este o varietate care exista în judeţ, dar nu era recunoscută de instituţiile abilitate şi în condiţiile astea avem o oarecare mîndrie că putem arăta Europei că în Botoşani se găsesc anumite linii din rasa karakul care nu le pot vedea şi în alte state”, a declarat Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Botoşani. Ionică Nechifor a mai spus că se va crea un brand al produselor care vor fi confecţionate din pielicele karakul. „După această omologare noi vom înregistra un brand pe ceea priveşte produsele obţinute din aceste ovine, încît nici un stat să nu îl mai poată folosi, sau dacă va dori să îl folosească va trebui să apeleze la Staţia de Cercetare Popăuţi”, a mai adăugat Ionică Nechifor.
Certificat de omologare obţinut datorită unui proiect
Certificatul de omologare a fost obţinut datorită unui proiect implementat şi care a făcut posibilă recunoaşterea a acestei deosebite rase de ovine. "Staţiunea de Cercetare mai făcuse demersuri de acest gen însă nu prea a dat importanţă nimeni însă atunci cînd s-a accesat un proiect din fonduri structurale, unul dintre obiectivele prinse în proiect era şi omologarea liniei karakul maro şi astfel, vrînd nevrînd, autorităţile au trebuit să recunoască munca cercetătorilor”, a mai spus Ionică Nechifor. La Staţiunea de Cercetare Popăuţi îşi desfăşoară momentan activitatea un număr de patru cercetători, cei mai mulţi renunţînd la munca de cercetare din cauza neacordării salariilor de circa 4 luni de zile.