Liceenii se înfruntă „altfel” la Festivalul Amfiteatru

 

În perioada 26-28 aprilie 2012 începe cea de-a patra ediţie a Festivalului Amfiteatru, festival de teatru adolescent, urmând ca pe data de 29 aprilie a anului în curs, participanţii să desfăşoare activităţi libere şi să viziteze o serie de obiective din Botoşani. Această acţiune va fi diferită de cele precedente. Printre partenerii acestui eveniment se află şi Primăria municipiului Botoşani.

Preşedintele Asociaţiei Amfiteatru 2006, Petronela Chiribuţă care este şi unul din organizatori  s-a declarat mulţumită de acest nou concept de festival. „E un festival de teatru mult aşteptat de tinerii botoşăneni, un festival care se desfăşoară intr-un cadru cât se poate de prielnic şi de profesionist, cel al Teatrului Mihai Eminescu. Bineînţeles având trei cuvinte generice pentru această manifetare: rafinament, talent si creativitate” a declarat Petronela Chiribuţă preşedinte Asociaţia Amfiteatru.
În cadrul festivalului vor fi prezente şi trupe din ţară, în număr de patru. Liceeni din alte colţuri ale ţării se vor întâlni cu elevii botoşăneni în scopul de a schimba experienţă şi de a-şi împărtăşii ideile. „O trupă din Deva prin coordonatorul de acolo, mi-a mărturisit aseară telefonic că a ales festivalul din Botoşani căutând pe net informaţii despre alte festivaluri. A găsit că Amifiteatru este unul dintre cele mai serioase şi pentru asta a aplicat şi a fost acceptată în concursul nostru” a declarat Gelu Rîşca director Atelierul de Teatru. Evenimentul pune accent pe creativitatea liceenilor botoşăneni, pe implicarea lor directă atât în organizare cât şi în cadrul festivalului. „Anul ăsta, începând cu ediţia a patra printre parteneri ca să zic aşa, ca făcând parte din organizatori se află şi Atelierul de teatru al colegiului naţional Mihai Eminescu. Reprezentanţii îi aveţi aici, care se implică în mod direct în organizare prin voluntarii pe care îi are, prin spectacolul care va fi prezentat la final în afara concursului, prin orice pot ei să ajute, cu idei , cu orice”, a declarat acelaşi Gelu Rîşcă.
Foarte încântat de entuziasmul tinerilor botoşăneni în desfăşurarea festivalului este directorul Teatrului Mihai Eminescu, care încurajează această „altfel” de ediţie pentru a le da ocazia liceenilor să arate de ce sunt în stare. „Amfiteatrul este în această ediţie  conceput mai altfel, continuăm pe linia tocmai a ceea ce discutam acum câtăva vreme de constituire a unui brand al oraşului, iar mişcarea asta de teatru a liceenilor, a adolescenţiilor se constituie foarte bine exact în sensul acesta. Iar ediţia din acest an am încredinţat-o aproape în totalitate tinerilor, aducând voluntariatul lor la o valoare determinantă. Este un festival al tinerilor,conceput de tineri, de la afiş, de la ecuson, de la o mulţime de alte idei, de la umblatul pe la sponsori până la deciziile importante care s-au luat şi care aparţin tinerilor” a declarat Traian Apetrei.
Marina NECULA