LEGENDELE locurilor: Bunica lui Mihai Eminescu a murit la 51 de ani, după ce s-a răsturnat cu trăsura pe timp de iarnă

Despre modul și circumstanțele în care a murit Paraschiva Iurașcu, bunica lui Mihai Eminescu, se pot spune multe, însă cert este că ea a fost înmormântată în cimitirul din curtea unei biserici de lemn veche de 300 de ani.

 

În localitatea Bănești din județul Suceava există o biserică de lemn veche de mai bine de 300 de ani, care are o istorie aparte. Puțină lume știe că în curtea lăcașului de cult care are hramul de Sfântul Nicolae se află mormântul Paraschivei Iurașcu, bunica marelui poet Mihai Eminescu.

 

Femeia, născută în anul 1785, scrie ziardesuceava.ro, a murit la vârsta de doar 51 de ani, după ce s-a răsturnat cu trăsura pe timp de iarnă.

 

„Sunt foarte multe elemente care trec din tradiție, trec din zona folclorică în zona scrisă. Ceea ce se știe foarte sigur este faptul că biserica a fost ctitorită, a fost ridicată în 1706. Este una din frumoasele biserici de lemn ale județului nostru, poate una dintre cele mai vechi. E de aceeași vechi cu biserica Mănăstirii Buciumeni de lângă Fălticeni. Biserica respectivă are o tradiție în sine prin faptul că se spune că este ctitorită de un boier al locului a cărui soție a fost Paraschiva Iurașcu, bunica lui Mihai Eminescu, soție cumva țiitoare a boierului respectiv. Ei nu locuiau în Bănești, la data întâmplării respective, la data la care Paraschiva Iurașcu a decedat, locuiau undeva în apropiere și Paraschiva venise în sat, în Bănești, la un iubit al ei. Boierul a aflat, a venit fuga în zona respectivă, a întâlnit-o, ea a încercat să fugă cu trăsura, au alunecat caii pe podețul peste râul Suceava, care este foarte aproape, a căzut în apă și a murit. Boierul nu a vrut să o ducă să o înmormânteze în cimitirul familiei unde era firesc ci a înmormântat-o în cimitirul de la Bănești și așa se pare că a ajuns acolo piatra Paraschivei Iurașcu. Ceea ce vă spun se știe prin tradiție, așa – zisul folclor al zonei respective și este foarte greu să certifice asemenea date mai ales că au o încărcătură și sentimentală și să zic eu oarecum de scandal, de cancan al perioadei respective. Cert este că acolo este piatra de mormânt a Paraschivei Iurașcu, piatră de mormânt care se află în clipa de față în biserică, mormântul este undeva în exterior, în fostul cimitir al bisericii”, a explicat pentru ziardesuceava.ro arhitectul Viorel Blănaru.

 

Sătenii din localitatea Bănești cunosc faptul că în curtea bisericii de lemn din comunitatea în care trăiesc ei se află mormântul bunicii lui Mihai Eminescu, deși la nivel județean puține sunt persoanele care știu că în curtea lăcașului de cult vechi de peste 300 de ani este îngropată bunica din partea mamei a poetului Mihai Eminescu.

 

„Despre mormânt știu, eram băiețel mic și se spunea că a fost înmormântată bunica lui Mihai Eminescu. Venea de la Joldești, a trecut prin vad și s-ar fi răsturnat trăsura cum veneau atunci pe timpurile acelea și ar fi murit. Piatra de mormânt se află aici în bisericuță”, a spus un localnic.

 

„Ea venea aici cu sania la Bănești, că era moșia lor satul Bănești și mergând cu sania iarna pe lunca de aicea, s-au speriat caii de niște lupi, s-a răsturnat sania pe gheață acolo și acolo a murit și a fost înmormântată aici, la bisericuța asta mică de aicea”, a menționat un alt bărbat din Bănești.

 

Despre modul și circumstanțele în care a murit Paraschiva Iurașcu, bunica lui Mihai Eminescu, se pot spune multe, însă cert este că ea a fost înmormântată în cimitirul din curtea bisericii de lemn din satul Bănești.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store