Veste pentru fumători – CE țigări vor dispărea de pe piață

Comisiile parlamentare de sănătate, industrie și juridică au respins toate modificarile aduse legii antifumat de către unii dintre aleși.

 

Amendamentele ar fi redefinit spatiul inchis, iar fumatorii botoșaneni ar fi avut unda verde sa-si aprinda tigarile in spatiile inchise, marcate, dar si pe terasele acoperite.

Deputatii au aprobat in schimb directiva europeana care interzice tigarile aromate si mentolate. In plus, ii obliga pe producatorii de tutun sa modifice anual pachetele de tigari cu mesaje si imagini dure, anti-fumat.

Corneliu Buicu, deputat PSD, presedintele Comisiei pentru Sanatate: "Va supun votului respingerea formei Senatului si pastrarea actualei formulari a legii 349 din 2002. Cine este pentru? Impotriva? Abtinere? Multumesc!"


Cu majoritate de voturi, deputatii din Comisiile reunite de sanatate, industrie si juridica au pastrat toate restrictiile din legea anti-fumat. Nu sunt de acord nici cu infiintarea unor cluburi speciale pentru fumatori.

Aurelia Cristea, deputat PSD: "Vreau sa va multumesc frumos pentru pastrarea unui bun castigat populatiei Romaniei, acela al sanatatii publice."

Parlamentarii au aprobat insa directiva europeana cu privire la fumat, pe care ar fi trebuit sa o voteze din luna mai! Tigarile aromate si cele cu capsule aromate vor disparea de pe piata, la 30 de zile dupa ce directiva va fi publicata in Monitorul Oficial. Tigarile mentolate raman la vanzare pana in 2019.

De asemenea, pachetele de tigari raman in forma actuala pana in mai, anul viitor. De la 1 ianuarie 2017, producatorii de tutun vor fi obligati sa schimbe avertismentele si imaginile cu unele mai dure. Acestea vor ocupa 65 la suta din suprafata pachetului si vor aparea pe ambele parti. Dispar in schimb datele referitoare la concentratiile de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Corneliu Buicu, deputat PSD, presedintele Comisiei pentru Sanatate: "Este vorba de rulajul acestor imagini, care vor functiona cate un an pe pachetele de tigari. Iar aceasta intra in vigoare cu 1 ian 2017 si vor fi valabile pentru cate o perioada de 1 an, conform directivei europene."

Un vot final in privinta tuturor deciziilor luate marti, 4 octombrie, va fi dat in plenul Camerei Deputatilor, cel mai probabil saptamana viitoare. Sursa: Pro tv.