(P) La Botoșani Shopping Center, chiar la intrarea de la intersecția dintre strada Sucevei și bulevardul Mihai Eminescu, s-a deschis ”L’Artigiano del Gusto”, o pizzerie unicat în Botoșani, în care se coace o pizza romana. Romana, romana, exact ca în Cetatea Eternă.
Acesta ar putea fi începutul unei știri publicitare. Și este... Doar că trebuie spusă și povestea.
Claudiu Rotaru a lucrat opt ani în Roma, în așa numita industrie a ospitalității. A urcat treaptă cu treaptă și a ajuns manager de restaurant la Ergife Palace Hotel & Conference Center, probabil cel mai mare hotel din capitala Italiei.
”Lucram cu cinci șefi de săli, organizam conferințe internaționale și coordonam pregătirea cinei pentru 900 de oameni. O nebunie...”, spune Claudiu Rotaru.
În ”Cizmă” l-a cuprins microbuzul pizzei. Și nu a oricărei pizza, ci a celei romana, pentru că locuitorii metropolei au un orgoliu cu totul aparte.
”Roma è la città più bella del mondo!” sunt obișnuiți romanii să spună despre orașul în care trăiesc.
Și bineînțeles că au o vorbă și despre pizza: ”multă lume face pizza, dar numai aici se face pizza romana”.
Claudiu nu s-a mulțumit să deprindă secretul pizzei doar din hotelurile în care a lucrat. Vara aceasta, după decesul tatălui, Ilie, a decis să revină în România și să-și deschidă o pizzerie.
Înainte de asta a mai plecat însă o dată în Italia și a urmat și cursuri de ”Pizza in Teglia alla Romana” (pizza romană în tavă) la Ristorante Pizzeria ”Dea di Roma”.
Și s-a întors de acolo cu ”Certificato di Qualifica con Merito Corso si Specializzazione”.
”Sunt o mulțime de secrete pe care nu prea vrea nimeni să ți le spună, de la pregătirea cepei la cartofi. Unele le afli în timp, altele la cursuri”, afirmă Claudiu Rotaru.
După care a trecut la treabă: a închiriat un spațiu, l-a amenajat așa cum a văzut și trăit el în Italia, a cumpărat un cuptor din Italia și a adus inclusiv făină din Italia.
Peste toate, cum orice antreprenor trebuie să își mai facă timp din când în când și pentru acte, a adus și un pizzar din Italia care să îl mai ajute.
Și astfel, zi de zi, din cuptorul devenit deja magic pentru unii botoșăneni care calcă zi de zi pragul ”L’Artigiano del Gusto”, ies minunății precum ”Caprese”, ”Puttanesca”, ”Mortadella a Burrata”, ”Salsiccia e patate”, ”Tonno e Cipolla”, ”Guanciale e gorgonzola”, ”Pancetta e provola” și multe altele.
Dar enumerarea chiar poate că nu își mai are rostul pentru că, după cum spune Claudiu Rotaru, ”zilnic adaug ceva nou”.
Și zilnic, de la ora 9:00 la 21:00 vă puteți convinge.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL