Lanțul slăbiciunilor din irigații : Banii NECHELTUIȚI, un director lipit de scaun și primarii arși de secetă - FOTOGALERIE

Agenția de Îmbunătățiri Funciare există și în ziua de astăzi pentru unicul motiv că trebuie să se îngrijească și să întrețină sistemele de irigații din județ. Acestea mai sunt însă în proporție foarte mică, pe la Curtești sau Concești. În rest, fie au fost furate, fie nu se mai știe nimic de ele. Însă, instituția cu tot cu directorul plătit bine, au fost singurii care au supraviețuit în țara legilor care au treabă cu genunchii.

 

La București au rămas bani, mulți chiar, necheltuiți. ”Marea” agenție de îmbunătățiri funciare putea să solicite sprijin financiar pentru repunerea în funcțiune a sistemelor de irigații. Însă numai pentru entități ale statului. Adică primării.

Pentru asta, primarii trebuiau să se constituie în organizații ale udătorilor de apă. Însă, condiția era ca suprafața să fie de minim….

”Trebuie să strângem 2.000 de hectare ca să facem asociația udătorilor și apoi să începem treaba. Dar și 1.000 este mult, pentru că la 1.000 de hectare ca să putem iriga trebuie să ne strângem vreo cinci, șase fermieri mari”
Cristi Aroșculesei, primarul comunei Manoleasa

 

Fermier la bază, cu asociație de 1.400 de hectare primarul spune că este aproape imposibil să se constituie o astfel de organizație.

Asta, din cauza unei legi făcută pe genunchi fără nici o conexiune la realitate.

”Dl primar am discutat împreună problema, ați trimis reprezentant la mine. Eu sunt obligat să respect legislația în domeniul îmbunătățirilor funciare care nu îmi dă voie să fac niște cheltuieli aiurea. Totul costă în ziua de astăzi. Eu ca să pornesc astfel de instalații mă costă foarte mulți bani. Ceea ce dv. nu vreți să înțelegeți, eu nu pot solicita acești bani pentru producători individuali ci pentru organizația utilizatorilor de apă”
Florin Asaftei, director ANIF Botoșani

 

Marea problemă a directorului care nu prea își justifică activitatea este ca nu cumva să ridice cineva pretenții pentru irigații la cinci hectare de teren

”O să vină cineva și o să solicite pentru cinci hectare. O să vină altcineva și  să solicite  pentru 500 de hectare. Nu există la nivelul țării să se dea banii aiurea”
Florin Asaftei, director ANIF Botoșani

 

A intervenit deputatul botoșănean care face parte din comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.

”Este clar și fără echivoc, fără organizații de udători constituite nu intră în discuție alimentarea primară pe nici un canal din România pentru că într-adevăr așa este legislația. Imediat după ANIF are obligația de a cere, pentru anul acesta oricum e tardiv, ce e important de știut este că infrastructura principală este întreținută de către ANIF, dl. director știți că sunt și bani și îi puteți cere, iar anul acesta rămân 20 de milioane necheltuite. Eu credeam că veniți să cereți bani pe mai departe, pentru infrastructura secundară”
Costel Șoptică, deputat PNL

 

La Botoșani nu s-a reușit nici măcar punerea în funcțiune a infrastructurii principale, în condițiile în care sudul țării a trecut la cea secundară. Și culmea, județul Botoșani este al doilea din România la suprafața cu luciu de apă însă este crunt lovit de secetă. Iar la întâlnirea convocată de prefect pe această temă, din 14 primari a venit doar unul. Pentru restul a fost Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. (G.E.)