LĂMURIRI cu privire la procedura de protecție a copiilor în cazul spitalizării ambilor părinți

Numeroși părinți s-au alarmat în legătură cu procedura anunțată de un oficial privind situația copiilor ai căror părinți ar putea fi spitalizați din cauza COVID-19.

 

Copiii cu ambii părinți spitalizați din cauza noului coronavirus vor fi preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care îi plasează într-o zonă dedicată de izolare până la testare, a declarat în această dimineață, pentru Edupedu.ro Mădălina Turza (foto), președinta Autorității pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

 

“Momentan nu avem contaminați în centrele noastre, dar este o situație foarte dificilă”, a precizat Mădălina Turza.

 

După ce informația a ajuns în spațiul public, oficialul guvernamental a venit cu o serie de lămuriri.

 

“Protecția copilului nu ia copiii nimănui”, a precizat Mădălina Turza, președintele Autorității din subordinea Ministerului Muncii, după ce numeroși părinți au întrebat de ce intervine DGASPC.

 

”Există o procedură de siguranță, pentru situații excepționale ca o măsură de protecție a copiilor aflați în situația în care se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: Dacă ambii părinți ai copilului cu dizabilitate se îmbolnăvesc și necesită SIMULTAN spitalizare și Dacă copilul este sănătos și NU s-a identificat NICIO rudă, familie extinsă, prieten, care să îl îngrijească până la însănătoșirea unuia dintre părinți. La solicitarea părintelui, DGASPC-ul (Protecția Copilului) poate oferi sprijin prin preluarea copilului până la revenirea părintelui”, a explicat pentru aceeași sursă Mădălina Turza.

 

Declarații inițiale:

 

“Sfat pentru părinți: Dacă stați în casă, nu sunteți în zona de pericol. Dacă părinții înțeleg că trebuie să rămână în casă alături de copiii lor, atunci riscurile sunt minime sau zero. Este sfatul principal pe care îl dau, pentru ca noi – știindu-i pe ei în siguranță – să ne putem apleca asupra celor care sunt total lipsiți de protecție”, a declarat Mădălina Turza, pentru Edupedu.ro.

 

După ce ministrul de Interne a anunțat marți seară că România intră în carantină generalizată care se aplică întregii populații, indiferent de vârstă sau categorie socială, și în contextul în care copiii nu au voie să intre în contact cu bunicii, numeroși părinți se întreabă ce se întâmplă în cel mai negru scenariu, dacă ambii părinți sunt spitalizați, iar copilul nu poate fi dus nicăieri în familie?

 

Contactată de Edupedu.ro, Mădălina Turza, președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a declarat că “trebuie să fim calmi, pentru că o procedură există deja, care se aplică și pentru astfel de cazuri. După ce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) preia un copil aflat într-o astfel de situație, el este plasat într-o zonă dedicată de izolare. Nu se va duce alături de ceilalți copii din sistemul de protecție”.

 

Amintim că, în contextul carantinei generalizate, copiii nu vor putea merge la bunici.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store