Sunt mulți botoșăneni care la ora actuală se află în atenția medicilor cu diferite tipuri de cancer, dar de departe cele mai frecvente sunt cele digestive. Unul dintre principalii factori, potrivit cadrelor medicale, este sărăcia.
Mediul socio-economic, deficiențele alimentare, stresul – iată vinovații numărul 1 pentru îmbolnăvirile de cancer. Coordonatorul Secției de Oncologie de la „Mavromati” atenționează că chiar și durerile cele mai mici nu trebuie neglijate, ele pot fi semne de boli mai grele, mai ales dacă se perpetuează în timp și sunt ignorate.
Un profil al bolnavului de cancer digestiv este bărbat în vârstă de 40, 50 de ani, din clasa activă muncitorească, mai ales dintre cei care au lucrat într-un mediu toxic. Asta pentru că, subliniază dr. Tereza Cojocaru, coordonatorul Secției de Oncologie, aceștia își schimbă locul de muncă, și neglijează alimentația din cauza stresului.
„De exemplu, am avut un caz săptămâna trecută, a venit diagnosticat în fază avansată, și a și sfârșit de cancer de pancreas cu metastaze hepatice. În general, când se simt în putere, sunt alte priorități și se neglijează, asta am constatat. Vin prea târziu”, a declarat dr. Tereza Cojocaru.
Medicul încurajează un stil de viață sănătos, care ajută mult în prevenirea cancerului. La asta contribuie și educația populației, care trebuie să își facă analize în scop profilactic din timp, „orice boală depistată în timp util, înseamnă un tratament mai eficient”, a conchis coordonatorul Secției de Oncologie.
Situația transpusă în cifre arată că în anul 2014, s-au înregistrat 151 de cazuri cu cancer colorectal, 55 de pancreas și 98 de prostată, în fiecare an apărând în jur de 1.000 de diagnosticări noi cu cancer de toate tipurile. În același timp, rata mortalității din cauza cancerului este una la fel de ridicată, la 1.000 de pacienți noi, alți 1.000 sau poate mai mult, sfârșesc sub greutatea bolii.
(C.B.)