La mulți ani sărbătoriților zilei! Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, prăznuită de către Biserica Ortodoxă pe 8 septembrie, este cunoscută în popor și sub denumirea de Sf. Maria Mică. Această sărbătoare marchează venirea pe lume a Fecioarei Maria.

 

Ce reprezintă sărbătoarea şi care sunt tradițiile

 

Sărbătoarea cu cruce roşie Sf. Maria Mică simbolizează începutul vieții sale, un moment de bucurie și speranță pentru creștini.

 

În tradiția ortodoxă, Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din anul bisericesc, care a început la 1 septembrie. Ea deschide un nou ciclu de sărbători și este un prilej de rugăciune.

 

Această zi simbolizează cifra veșniciei și ne amintește de chemarea noastră către Împărăția lui Dumnezeu. Maica Domnului este preamărită de Biserică pentru că a dat trup Fiului lui Dumnezeu prin lucrarea Sfântului Duh. Cinstirea ei este superioară celei a sfinților și îngerilor, însă nu o egalează sau depășește pe cea acordată lui Dumnezeu, scrie crestinortodox.ro

 

O tradiţie populară cunoscută sub denumirea de „ Cozonacul Maicii Domnului” spune că în ajunul sărbătorii Sf. Maria Mică,  persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide și să-l rumenească în cuptor.

 

Tot în această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Maicii Domnului şi împart din fructele toamnei pentru cei adormiţi, potrivit antena3.ro

 

Totodată, de sărbătoarea cu cruce roşie Naşterea Maicii Domnului vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Mai mult, cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită,

 

Ce nu se face de Nașterea Maicii Domnului

 

De sărbătoarea cu cruce roşie Sf. Maria Mică există mai multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care credincioșii le respectă cu sfinţenie.

 

În tradiția populară, se spune că în ziua de Sf. Maria Mică nu este bine să lucrezi, mai ales la câmp sau în gospodărie. Oamenii cred că nerespectarea acestei reguli poate aduce ghinion sau boli. De asemenea, nu se face curățenie, nu se spală rufe și nu se fac alte activități care implică efort fizic.

 

O altă superstiţie populară se referă la tunsul părului și la tăierea unghiilor. Se spune că aceste aduc pagubă și nefericire dacă sunt făcute în ziua de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică. În anumite zone ale ţării, oamenii evită să împrumute obiecte sau bani, crezând că, astfel, își pot pierde norocul.

 

Alte tradiții de Sf. Maria Mică

 

 

De sărbătoarea Sf. Maria Mică, în multe comunități rurale se organizează hramuri și târguri. Bisericile își sărbătoresc hramul, iar credincioșii merg la slujba specială pentru a se ruga și a aprinde lumânări în cinstea Maicii Domnului.

 

Potrivit tradiţiei populare, un alt obicei întâlnit de sărbătoarea cu cruce roşie Naşterea Maicii Domnului este pregătirea unor bucate speciale, care sunt apoi împărțite cu cei nevoiași. Se crede că această faptă bună aduce binecuvântare și protecție din partea Maicii Domnului pentru cei care o practică.

 

Mai mult, se mai obișnuiește să se ofere flori sau fructe proaspete la biserică, acestea simbolizând recunoștința pentru roadele pământului.

 

La mulți ani sărbătoriților zilei!