Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în anul 1995 ca ziua de 30 noiembrie să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în anul 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Din anul 2001 ziua cinstirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, iar din 2012, ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Sfântul Apostol Andrei "cel întâi chemat la apostolat" este cinstit pe 30 noiembrie.
Sfântul Andrei, împreună cu fratele său, Sfântul Apostol Petru, fiii lui Iona din Betsaida, au fost pescari. Spre deosebire de Petru care era căsătorit, Andrei a ales să-și trăiască viață în feciorie și locuia în casa fratelui sau. După ce-l ascultă pe Sfântul Ioan Botezătorul, decide să devină ucenicul acestuia. Iar mai târziu, Îi urmează lui Hristos, închinându-și întreaga sa viață slujirii Lui. Sfântul Andrei moare răstignit cu capul în jos, la Patras, în Ahaia (Peloponez) pe o cruce în formă de X.
Pe 3 martie 357, cinstitele moaște ale Sfântului Andrei au fost mutate de la Patras la Constantinopol de către Sfântul Artemie, din porunca împăratului Constantiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare. Moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în noua biserică a Sfinților Apostoli. O parte din sfintele sale moaște vor ajunge în Italia. În jurul anului 850, împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul restituie locuitorilor din Patras racla cu capul Sfântului Apostol Andrei. Iar în anul 1462, din cauza pericolului turcesc, Sfântul Cap a fost dus la Roma. Ajunge în Patra în anul 1964.
Sfântul Cap al Sfântului Andrei a fost adus pentru prima data în țara noastră la Iași, pe 13 octombrie 1996. A două oară a fost adus pe 24 octombrie 2011, în București, cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou. De aici a fost dus și la Sibiu și Alba Iulia.
Din Sfânta Scriptură aflăm că Ioan Botezătorul le descoperă lui Andrei și Ioan că Hristos este "Mielul lui Dumnezeu!" (Ioan 1, 35). Cei doi vor merge după Hristos ca să primească mai multe învățături de la El.
"Iar Iisus, întorcându-Se și văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutați? Iar ei I-au zis: Rabi [care se tâlcuiește: Învățătorule], unde locuiești? El le-a zis: Veniți și veți vedea. Au mers deci și au văzut unde locuia; și au rămas la El în ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea. Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan și veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon-Petru" (Ioan 1, 38-40).
Din această convorbire Andrei a primit credința că acest Iisus este Mesia cel așteptat de veacuri. Din acest motiv, s-a dus fără rețineri și i-a spus fratelui sau Simon: "Am găsit pe Mesia!" (Ioan 1, 41) și l-a dus la Hristos.
Doar de două ori mai este amintit numele Sfântului Apostol Andrei în Sfânta Scriptură: cu ocazia înmulțirii minunate a pâinilor în părțile Tiberiadei și la momentul Intrării Domnului în Ierusalim, când împreună cu Apostolul Filip, intermediază o întâlnire cu Mântuitorul unor greci veniți să sărbătorească Păștile iudaic.
Sinaxarele bizantine amintesc că Apostolul cel întâi chemat a propovăduit în Bitinia și Pont, precum și în alte ținuturi ce se află lângă Marea Neagră, ajungând în Sciția, la Dunăre, unde a zăbovit propovăduind geto-dacilor, românilor și grecilor aflați atunci acolo. Pentru că strămoșii noștri geto-daci au primit cuvântul Evangheliei și au fost botezați de Sfântul Apostol Andrei, îl cinstim ca ocrotitor și părinte spiritual al românilor.
Părticele din moaștele Sfântului Andrei sunt prezente și în Mănăstirea "Peștera Sfântului Apostol Andrei" din județul Constanța. Ele au fost dăruite în luna februarie a anului 2004, de Mitropolia elenă a Trifiliei și Olimpiei.
Numele de Andrei are origine grecească și înseamnă bărbăție, îndrăzneală (de la ἀνήρ, gen. ἀνδρός).
La mulți ani celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: