Liberalii lui Iftime reclamați la Biroul Electoral Județean că folosesc copii în campania electorală 

Plângerea a fost depusă de PSD Botoșani prin Silvia Diaconu în cursul zilei de ieri. 

 

Au început plângerile la BEJ 

 

 

Se referă la faptul că membrii PNL ar utiliza materiale de propagandă electorală online care nu au inscripționat codul mandatarului financiar (o cerință legislativă) precum și folosirea imaginilor unor copii minori într-un clip audio video care a fost depus ca probă. 

 

Mai exact materialele contestate s-ar regăsi pe pagina de Facebook a lui Eduard Mititelu, candidat PNL la un mandat de deputat. Social democrații invocă o dispoziție din convenția privind drepturile copiilor adoptată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) care instituie în sarcina părinților sau reprezentanților legali obligația de a asigura protecția ce-i este necesară copilului. 

 

Se arată în plângerea depusă de PSD Botoșani

„În mod evident, candidatul PNL Eduard Mititelu la alegerile parlamentare din 2024, s-a folosit de imaginea copiilor în vederea conturării propriei imagini politice în mediul online și mai mult decât atât, a înțeles să împărtășească aceste aspecte cu o întreagă rețea de socializare, care este mediu public”, 

 

Social democrații au solicitat înlăturarea respectivelor materiale de propagandă electorală. 

 

Membrii Biroului Electoral Județean au respins plângerea. 

 

În cazul codului de mandatar financiar materialele de propagandă electorală online sunt exceptate de la obligația de a avea imprimate pe acestea datele obligatorii privind codul unic de identificare al partidului politic sau candidatului independent, numele competitorului electoral, denumirea operatorului economic care a realizat tirajul. 

 

Cu referire la fotografierea copiilor și distribuirea imaginilor pe rețele de socializare, membrii BEJ sunt de acord că este necesar consimțământul părinților. 

 

Se arată în decizia BEJ

„Dar, trebuie să subliniem că, în cauză Biroul Electoral Județean exercită doar atribuția de a veghea la corecta desfășurare a campaniei electorale, ori încălcarea dreptului la viața privată sau la imagine cu referire la minori, respectiv lipsa consimțământului părinților nu încalcă legislația invocată”. 

 

În consecință, cu unanimitatea voturilor celor prezenți plângerea a fost respinsă. De asemenea s-a stabilit că nu este necesară sesizarea autorităților competente pentru aplicarea de sancțiuni contravenționale.