„La Academie”, o piesă de teatru sub forma unui tribut pentru mediul rural românesc

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „La Academie” de Alexandra Felseghi.

 

„La Academie”

 

Sâmbătă, 16 martie și duminică, 17 martie, de la ora 18.00 vă invităm la Casa Tineretului, Bulevardul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „La Academie” de Alexandra Felseghi, regizat de Andrei Măjeri

 

Scenografia spectacolului este semnată de Adrian Balcău, coregrafia de Victoria Bucun, iar sound-design-ul de Adrian Piciorea. Din distribuția spectacolului fac parte: Gina Patrașcu-Zamfirache, Dana Bucătaru, Crenola Muncaciu, Cezar Amitroaei, Ioan Crețescu, Răzvan Amitroaei, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu, Radu Dragoș și elevii Ionuț Crețu, Matei Său.

 

La Academie” de Alexandra Felseghi, în regia lui Andrei Măjeri este spectacolul cu care Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani a fost selectat să participe la Festivalul Național de Teatru, ediția XXXIII, 2023. 

 

Piesă de teatru cu empatic rural românesc 

 

Spectacolul lui Andrei Măjeri de la teatrul botoșănean, construit pe dramaturgia Alexandrei Felseghi, explorează sensibil, ironic și empatic ruralul românesc, aspirând explicit spre un tip de „teatru popular” (în fapt, asemănător acelui „teatru brut” teoretizat de Peter Brook). Proiectul urmărește aproape metodologic, sprijinindu-se pe formula caragialescă „râsu’-plânsu’”, mutațiile structurale suferite de una dintre cele mai ambigue categorii sociale: țăranul. Cercetarea se face nu doar în raport cu prezentul, ci și cu eternitatea, regizorul dezvoltând imprevizibile registre ironic-metafizice. Un argument suplimentar în favoarea spectacolului ține de evoluția evidentă a unei echipe artistice și de necesara ei revenire în prim plan teatral național. (argumentul curatorilor FNT)

 

Andrei Măjeri

La Academie este prima mea abordare a ceea ce se cheamă «teatru popular», un tribut adus mediului rural românesc, căruia îi aparțin și de la care mă revendic. Am lăsat toți porii deschiși către durerea celor care urlă din spatele unui mare râs, a unor grimase exprimate prin ludic și grotesc. Pociți, sleiți de forțe și adunați de spate, de munci, de abandon și bătrânețe, ei reușesc să-și descrețească frunțile, organizându-și propriile bucurii, imaginându-și libertăți și înșfăcându-și soarta chiar de gât. Ei sunt puternici, mândri și frumoși. Sunt liberi. Spectacolul nostru poate fi receptat ca o comedie pastorală, agrestă, bucolică, câmpenească, rustică sau rurală… Pe scurt, cu țărani. Dar poate fi și, totodată, răsturnat spre o tragedie în desfășurare. Spre un iminent cataclism.”
 

 

Biletele la spectacol

 

Durata spectacolului va fi de o oră și 50 de minute. (fără pauză), intrarea în sala de spectacol se face la ora 17:45, iar prețul unui bilet este de 36 lei și18 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

 

Biletele se găsesc la: 

  • Casa Tineretului, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 48, telefon: 0231.510.970 și 0735.779.82, de marți până vineri: 12:00-16:00, sâmbătă și duminică: 16:00-18:00 
  • Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea, telefon: 0722.557.556, de luni până duminică: 10:00-19:00