Deocamdată este la stadiul de inițiativă însă dacă ar avea sorți de izbândă, normativul ar prevede ca parlamentarii să rămână fără salarii dacă lipsesc nemotivat din plen pentru o durată de 100 de ore. Chiar și așa, măsura ar fi una cu totul nedreaptă cel puțin față de cetățenii de rând.
Legislația actuală prevede în cazul elevilor, suspendarea pentru o perioadă de 6 luni de zile a alocației de susținere a familiei, dacă există peste 20 de absențe nemotivate de la orele de curs. Cuantumul acestor alocații este cuprins între 75 și 428 lei, în funcție de veniturile familiei și numărul de copii.
La parlamentari însă, vorbim de venituri salariale de mii de lei și tot felul de beneficii financiare de care beneficiază senatorii sau deputații și care le-ar pierde, la 100 de absențe nemotivate și nu 20 cât este la elevi.
Potrivit Informația.net, în curând, românii i-ar putea schimba din funcţii pe senatori şi deputaţi fără să mai aştepte venirea alegerilor. O prestigioasă fundaţie compusă din experţi din întreaga lume încearcă să strângă 100.000 de semnături de la români pentru a schimba statutul parlamentarilor. Proiectul fundaţiei se numeşte „i74 – Parlament pentru cetăţeni!” şi se bazează pe o prevedere constituţională care le permite cetăţenilor să iniţieze legi dacă strâng 100.000 de semnături.
Punctual, Fundaţia Caesar a propus următoarele modificări la statutul parlamentarilor români. Iată care sunt acestea: transparență prin voturi la vedere accesibile tuturor cetățenilor; seriozitate – fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu; responsabilitate – decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise, ci va fi nevoie de documente justificative.