Izvorul cu apă sulfuroasă de la Hlipiceni sau "focul viu" denumit de localnici.
Aproape de graniţa României cu Republica Moldova, la aproximativ 45 de kilometri de municipiul Botoşani, se află o adevărată minune a naturii.
Mai precis în satul Hlipiceni, din comuna cu același nume se află un izvor misterios căruia oamenii locului îi spun "Focul viu” sau "Izvorul tămăduitor”.
Propriu-zis din măruntaiele pământului, printr-o ţeavă de la marginea unui câmp, curge o apă care parcă fierbe şi se aprinde ca o torţă în contact cu o sursă de foc, apoi se varsă în râul Sitna, aflat la câţiva paşi de gura izvorului.
Povestea acestui izvor începe după terminarea războiului. Mai precis în 1946, o echipă de geologi şi specialişti în zăcăminte petroliere, au venit la Hlipiceni să caute petrol. Au forat adânc, dar au oprit imediat lucrările, fiindcă unul dintre utilaje s-a defectat.
Nu mai era rentabilă căutarea. Lucrările au fost reluate în 1960, însă nu a fost găsit petrol. Forajele au fost reluate pentru a treia oară şi în 1990, dar nici atunci nu a fost găsit petrol. Geologii, la forare, la o adâncime de peste 200 de metri au dat peste un izvor ciudat, plin cu apă suIfuroasă. Au tras ţeavă prin pământ şi l-au scos la suprafaţă.
Prima dată a ieşit la suprafaţă în perioada comunistă, dar cel mai bine a fost evidenţiat la săpăturile din 1990.
Uimitor este faptul că, în momentul în care apa intră în contact cu orice sursă de aprindere, ia foc. Testele specialiștilor arată că apa are, într-adevăr, proprietăți curative pentru boli cronice, precum reumatismul.
Ionuț Haidău care deține pagina „Cocotoni hai-hui” a fost în această zonă a județului Botoșani și a inclus izvorul printre obiectivele care i-au lăsat o anumită impresie.