Două teme obligatorii în „Săptămâna altfel” din anul școlar viitor: Violența și consumul de droguri

Ministrul Educației a anunțat că „Săptămâna altfel” din anul școlar 2025-2026 va include două teme obligatorii: violența și consumul de substanțe interzise. Deși există numeroase activități pe aceste teme în fiecare an, ele nu sunt întotdeauna coerent organizate, spune Daniel David.

 

Violența și consumul de substanțe interzise, două teme obligatorii

 

„Profesorii, elevii și părinții trebuie pregătiți de specialiști pentru a putea identifica astfel de fenomene. De asemenea, este important ca ei să cunoască și să exerseze procedurile de intervenție – chiar și în simulări – astfel încât să știe cum să le aplice în viața reală”, a declarat ministrul, joi, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

 

Daniel David a explicat că aceste măsuri vin în contextul în care, deși există numeroase activități pe aceste teme în fiecare an, ele nu sunt întotdeauna coerent organizate.

 

Activitățile dedicate acestor subiecte vor fi semi-structurate, ceea ce înseamnă că școlile vor primi îndrumări clare privind conținutul acestora. Vrem ca toate aceste activități să urmeze un cadru mai bine structurat, nu să rămână la latitudinea fiecărei unități școlare”, a spus ministrul Educației.

 

În anul școlar 2024-2025, fostul ministru al Educației, Ligia Deca, a anunțat o temă similară pentru „Școala altfel”, axată pe prevenirea consumului de droguri, alcool și tutun, dar și pe reducerea violenței și educația rutieră.În ciuda obiectivelor ambițioase, profesorii semnalează dificultăți în implementarea celor două programe „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Raluca Răducanu, director adjunct la Liceul Teoretic „Jean Monnet”, spune că aceste inițiative „nu funcționează la gimnaziu și liceu”, iar Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara, susține că „anul școlar este distrus complet” de frecvența acestor săptămâni și de suprapunerea cu alte activități, precum simulările, notează Edupedu.ro. 

 

De asemenea, Daniel David a anunțat joi și că ordinul privind „butonul roșu” prin care vor fi semnalate cazurile de violență și de consum de droguri în școli se află pe circuitul de avizare, notează hotnews.ro

 

 „După ce trece etapele interne, o să îl vedeți. Ideea generală este aceasta pe care am anunțat-o deja: putem anunța acest lucru și printr-o variantă anonimă, ceea ce cred că va ajuta prevenirea și controlul acestui fenomen în școli”.

 

 

Cazul Rareș Ion, simbol al eșecului politicilor de prevenție în rândul tinerilor

 

 

Anunțul ministrului Educației vine în contextul unei îngrijorări publice tot mai mari legate de consumul de droguri în rândul tinerilor.

 

Cazul lui Rareș Ion, tânărul care a murit în urma unei supradoze după ce a fost filmat live pe TikTok consumând substanțe, a readus în atenție lipsa unor politici eficiente de prevenție.

 

Medicul Costin Militaru, care lucrează de 20 de ani cu dependenți, spune că intervențiile sunt adesea emoționale sau punitive, iar accesul tinerilor la sprijin real este extrem de limitat.

 

„Mesajele alarmiste nu ajută dacă nu există și soluții. Avem un singur centru de tratament pentru minori în toată țara”, avertizează el.

 

 

Când se desfășoară „Școala altfel” și „Săptămâna verde”

 

 

În anul școlar 2025-2026, cele două programe naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în intervalul 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026. Fiecare durează câte 5 zile lucrătoare, planificate de școli în module diferite.

Pentru elevii din filiera tehnologică, profesională și postliceală, în aceste perioade vor fi organizate activități de instruire practică.