Iz de blat în liga 2, campionatul ar putea fi compromis, apare și numele unui fotbalist botoșănean

Prosport a publicat o amplă anchetă privitoare la trucarea unor meciuri amicale sau oficiale din campionatul ligii secunde. Prima reţea specializată în trucarea la pariuri a meciurilor a fost devoalată şi face obiectul unei anchete a FRF privind mafia transfrontalieră a acestui tip de activitate, dezvăluie pentru ProSport surse demne de încredere. Conform datelor ajunse pe masa anchetatorilor, dimensiunile flagelului sunt dincolo de orice închipuire şi compromit, practic, în totalitate campionatul din Liga 2 cel puţin în ediţia 2014-2015.

 

Doi antrenori și-un președinte

Dovezile şi mărturiile îi incriminează în principal pe Ion Viorel şi Dan Tulpan, antrenorul şi, respectiv, preşedintele clubului Gloria Buzău, din Seria I a Ligii 2, aceştia făcând însă parte dintr-un angrenaj uriaş, care mai cuprinde mafioţi turci, dar şi antrenori, conducători de club şi zeci de jucători români. Reţeaua ar fi trucat nenumărate partide oficiale şi amicale. Ancheta se focalizează pe perioada iulie 2014 – mai 2015. Informaţiile noastre spun că FRF a citat deja personajele implicate şi, începând de azi, cel puţin 5 jucători implicaţi vor ajunge în faţa Comisiei de Disciplină şi Etică. Este pentru prima oară în istoria fotbalului românesc când o anchetă atacă această zonă întunecată care, veţi vedea în cele ce urmează, a atins proporţii înspăimântătoare. Se discută despre o structură bine organizată, care truchează nu numai rezultatele meciurilor, dar şi detalii precum numărul de goluri, jucătorii eliminaţi şi diferenţele de scor.
Fostul atacant de la Oţelul şi Steaua, Ion Viorel, acum antrenor la Gloria Buzău, şi Dan Tulpan, preşedintele aceluiaşi club, ar fi numitorul comun al reţelei devoalate de ancheta FRF. Pe listă s-ar mai afla, însă, şi Romeo Bunică, atacant devenit celebru acum câţiva ani, când a egalat pentru Gloria Buzău într-un meci care fusese aranjat ca să câştige Steaua. Acum, Romeo Bunică e antrenor secund la Gloria Buzău şi, s-ar părea, omul de legătură în aranjarea partidelor.

Jucătorii erau răsplătiţi cu sume derizorii

Documentată şi sprijinită pe mărturiile unor jucători care au dezvăluit totul, întreaga poveste reprezintă primul caz concret de meciuri aranjate pentru mafia pariurilor din istoria fotbalului românesc. FRF începe audierile luni dimineaţă. Pentru a nu stârni suspiciuni, oficialii şi jucătorii au fost citaţi la federaţie, conform surselor noastre, fără a li se spune pentru ce anume şi în ce calitate (martori, suspecţi etc).
După cum veţi vedea mai jos, este vorba de o avalanşă de meciuri aranjate. FC Voluntari, care a câştigat lupta cu Academica Piteşti şi a promovat în Liga 1, figurează printre beneficiarele explicite, în calitate de „echipă prietenă“ a celor din Buzău.
Foarte importante sunt însă alte două lucruri. După cum se va vedea, majoritatea jucătorilor şi-au bătut joc de reputaţie, de meserie şi, mai ales, de libertatea lor pentru sume de-a dreptul derizorii. Banii primiţi, câteva sute sau, în cel mai bun caz, câteva mii de lei, sunt o fărâmiţă pe lângă câştigurile pe care le putem intui în urma acestor manevre. În schimb, pedepsele pe care le pot primi de la Comisiile FRF sunt doar o bagatelă faţă de ce pot păţi în momentul când dosarul va ajunge şi pe masa procurorilor.



E de remarcat că unii favoriţi ai antrenorilor, care şi dirijau din teren trucarea partidelor, erau avertizaţi din timp şi, probabil, răsplătiţi mai bine decât restul coechipierilor. În cel puţin un caz, unul dintre fotbaliştii apropiaţi de Ion Viorel a râs chiar de colegii săi, spunându-le că au pariat ca proştii pe rezultatul greşit.
Momentul adevărului pentru FRF

Pentru FRF, cazul reţelei transfrontaliere de trucare la pariuri a partidelor din Liga 2 este, în acelaşi timp, o mare piatră de încercare. Până acum, toate cazurile de blaturi au fost muşamalizate de Comisii, aceasta fiind politica de stat a FRF după Revoluţie. Sub Mircea Sandu, care a condus fotbalul din 1990 până în 2014, cei care reclamau aranjamentele au fost pedepsiţi şi eliminaţi din sistem, asupra jucătorilor exercitându-se nu de puţine ori presiuni pentru a-şi retrage depoziţiile (cazul Drobeta Tr. Severin, din 2000, este elocvent).
Astăzi se va putea constata dacă lucrurile s-au schimbat în această privinţă după alegerea noului preşedinte, Răzvan Burleanu, sau membrii Comisiilor au rămas fideli vechilor obiceiuri.
În primă fază, lista suspecţilor aflată pe masa Comisiei de Disciplină cuprinde aproape tot efectivul clubului Gloria Buzău.
Cu excepţia a doi fotbalişti, toţi ceilalţi jucători vizaţi sunt şi în prezent legitimați la Gloria.
Echipa în insolvenţă, dar cazată la hotel de lux în Turcia

Datele din dosar relevă o maşinărie de produs bani la pariuri.


Pe 3 iulie 2014, Ion Viorel, antrenor la Gloria Buzău, ar fi ţinut cu jucătorii o şedinţă în hotelul din Turcia unde era cazată delegaţia (deşi clubul era în insolvenţă, echipa se cazase la un hotel de lux, costurile fiind suportate de persoane necunoscute). Pe parcursul şedinţei, tehnicianul le-ar fi spus jucătorilor că trebuie să aranjeze nişte meciuri amicale pentru a-şi primi salariile restante. Una din concluziile şedinţei a fost că „meciul de mâine va fi unul cu multe goluri“. A doua zi, amicalul Gloriei cu echipa rusă Mordovia Saransk s-a terminat cu scorul de 1-8.
După mai multe meciuri aranjate, pe când încă se mai aflau în Turcia, fotbaliştii buzoieni au primit câte 500 de dolari. Ancheta FRF notează că banii au fost înregistraţi în contabilitatea clubului ca fiind salariu, dar în fapt erau prima pentru blătuirea jocurilor.
Faptul că evenimentele s-au petrecut în Turcia, dar şi că banii primiţi de fotbalişti au fost dolari şi nu euro indică o posibilă legătură cu persoane din această ţară – unde, se ştie, valuta preferată este moneda americană.

Ştie „Vioară“ pe cineva care dă 30.000 de euro pentru fiecare meci.

Mărturiile ajunse pe masa FRF sunt de-a dreptul stupefiante, desprinse din filmele cu gangsteri. Discuţiile cu jucătorii se purtau cu măsuri deosebite de precauţie: pe gazon, după ce aceştia îşi lăsau telefoanele mobile într-un sac, sau la duşuri, cu apa pornită. Într-una dintre aceste şedinţe cu echipa, Ion Viorel şi-a informat fotbaliştii că, dacă nu se vor găsi bani de salarii, cunoaşte el anumite persoane care îi vor da 30.000 de euro pentru fiecare meci!
Şirul meciurilor din Liga 2 pentru care există dovezi că ar fi fost aranjate este foarte mare şi cuprinde o puzderie de echipe, printre care şi FC Voluntari, acum prezentă în Liga 1. După cum veţi observa, există anumite puncte comune ale scenariilor după care s-au derulat aceste partide. Deşi doar aceste 10 meciuri au fost documentate, tiparul se potriveşte şi pentru alte jocuri, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra întregii competiţii. În plus, deşi cu câteva excepţii nu se face referire şi la adversari, e greu de crezut că scenariile puteau fi realizate fără complicitatea măcar a unora dintre conducătorii, antrenorii şi jucătorii de la celelalte echipe.