Conform tradiției, după binecuvântarea bisericii, cei prezenți au rămas în pronaos și au așteptat în afara locașului de cult, pentru a se închina în Sfântul Altar.
Credincioșii botoșăneni din comuna Corlăteni, precum și clericii din zona municipiului Dorohoi, au participat duminică, 3 octombrie 2021, la târnosirea bisericii Parohiei „Sfântul Nicolae”.
Pentru localnicii din comuna Corlăteni, slujba de sfințire oficiată de Părintele Mitropolit Teofan a reprezentat încununarea tuturor eforturilor depuse de-a lungul timpului pentru ridicarea și înfrumusețarea sfântului locaș.
După întâmpinarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei de către clerici, autorități și credincioși, cei prezenți s-au îndreptat în procesiune spre noua biserică și au oficiat slujba de târnosire a noului sfânt locaș.
Dimpreună cu IPS Părinte Teofan au mai slujit părintele Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi, părintele prof. Petru Chichioacă, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, părintele paroh Constantin Berbeci, precum și clerici din apropierea orașului Dorohoi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a menționat faptul că în cadrul Sfintei Liturghii, preotul se roagă pentru toată comunitatea:
”Biserica este un loc sfânt în care omul este chemat să se înalțe cât mai sus, în Împărăția lui Dumnezeu, chiar viețuitor în această lume. De ce aceasta? Pentru că în biserică se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru că la biserică aducem prinoasele noastre, în care așezăm dorurile, împlinirile și necazurile noastre, iar preotul le duce în Sfântul Altar și acolo le ridică în fața Sfintei Treimi, zicând: «Alte Tale, Doamne! Ale Tale dintru ale Tale, Ție își aducem și necazurile, și durerile noastre, găsește Tu o cale să ne înmulțești bucuriile și să ne dai răbdare în încercările pe care le avem». În biserică, la Sfânta Liturghie, creștinii cântă «Toată grija cea lumească, acum să o lepădăm», iar preotul se roagă pentru trezirea sufletului, pentru iertarea păcatelor, pentru împărtășirea cu Duhul Sfânt, pentru îndrăznirea cea sfântă către Dumnezeu. În biserică se pogoară Duhul Sfânt peste darurile de pâine și vin, și acestea devin Trupul și Sângele Domnului Hristos, iar la sfârșitul Liturghiei cântăm «Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc».”
După alocuțiunea rostită de părintele paroh la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan l-a felicitat pe părintele Constantin Berbeci pentru toată osteneala depusă în slujba comunității, și i-a oferit cea mai înaltă distincție a mitropoliei noastre, „Crucea Moldavă” pentru clerici. Totodată, cei care au contribuit la edificarea bisericii, au primit distincții de vrednicie, semnate de chiriarh.
La sfârșit, clericii au săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul doamnei preotese Luminița Liliana Berbeci, care a trecut anul trecut la cele veșnice.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost ridicată în cimitirul parohiei în anul 1988, pe locul unui sfânt locaș de lemn, fiind construită din cărămidă. Începând cu anul 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, biserica a intrat într-un proces de renovare.
S-au realizat lucrări de reabilitare la exterior, zidurile au fost înălțate cu 2 metri, iar interiorul a fost pregătit pentru pictură, înlocuindu-se de asemenea Sfânta Masă și Catapeteasma, scrie doxologia.ro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: