De către președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, care a arătat că se pregătește o investiție alături de CJ Suceava pentru care s-au identificat soluții tehnice.
Este vorba despre podul de la Siret care leagă cele două județe și care este considerat a fi un obiectiv important pentru infrastructura rutieră.
”Am identificat soluțiile tehnice pentru reluarea unei investiții majore la nivelul celor două județe și mă refer aici la acel proiect blocat de ani de zile, podul de peste Siret, de la Talpa. Cele două consilii județene au semnat un acord, au realizat expertizele tehnice, mai mult decât atât, am realizat și studiul de fezabilitate pentru acest pod, extrem de important pentru noi”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Investiția este blocată din cauza ariilor protejate.
„În zonă, ce să vedeți? Trăiesc doi gândaci, Rădașca și Croitorul Cenușiu, îi cunoașteți cu toții. Și mai mult decât atât, broasca europeană de baltă. Asta în condițiile în care studiile s-au făcut, iar la pilonii podului care s-au construit avem nevoie doar de intervenții minimale. Ce vreau să subliniez? Din păcate, din prea multă dragoste pentru cei doi gândaci și broasca europeană comunitară, investiția a fost blocată”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Chiar și într-un contact permanent cu ministerul, lucru promis de Mircea Fechet la Botoșani, liniile de finanțare pentru diverse proiecte pot fi ratate.
Iar în cazul de față este vorba despre o investiție care vizează două județe cu sute de mii de locuitori, care este blocată și nu se știe dacă vor mai putea fi atrase alte fonduri.
„Consider că s-a pierdut timp prețios și oportunități importante de finanțare, ca și cea de la Vârfu Cîmpului. Trebuie să înțelegem. Poate am fost acidă la începutul ședinței, când am spus că se blochează anumite lucruri. Am spus-o în sens constructiv, în sensul în care trebuie găsite aceste soluții, pentru că un gândac sau o broască nu mai pot împiedica lucrări importante”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Locuitorii din Botoșani, dar și cei din Suceava, sunt nevoiți să ocolească 20 de kilometri să ajungă la domiciliu, cei din zonă, iar ceilalți care tranzitează ambele județe, tot cam pe atât.
„Nu există nimic imposibil. Nu plecăm de la premisa că dacă avem de protejat o anumită zonă și acum trebuie să știm că România este una dintre cele mai bogate țări din Europa la capitolul acesta. În timp ce alții au terminat-o și cu pădurile seculare și cu carnivorele mari și cu alte specii care la noi încă se mai găsesc și încă se mai găsesc. E o chestiune pe care, pe de o parte, trebuie să o protejăm, dar nu o facem în detrimentul cetățenilor”,
Mircea Fechet, ministrul Mediului
Oficialul guvernamental a mai arătat că orice investiție are soluțiile ei, așa cum s-a întâmplat și în alte state unde autostrăzile traversează arii protejate.
În schimb, ministrul Mediului nu a oferit și soluțiile pentru deblocarea acestei situații care ține de competența instituțiilor din subordine.
Problema este valabilă atât la podul de la Siret, cât și în comunele Cordăreni și Păltiniș, primarii de acolo ridicând aceleași probleme. Au primit în schimb de la Mircea Fechet doar exemple de bune practici despre cât de bine funcționează lucrurile în Bacău, de unde se trage chiar... ministrul.