Invazia căpușelor: Zeci de botoșăneni ajunși la Urgențe – SFATUL cadrelor medicale

Din ce în ce mai mulți botoșăneni ajung la Urgențe din cauza mușcăturilor de căpușă.

 

De la începutul lunii aprilie și până în prezent au ajuns la spital peste 30 de persoane. Dintre acestea,14 sunt copii.

 

„Mușcătura de căpușă este ușor de recunoscut pentru că în cele mai multe dintre cazuri este vizibilă. Poate să producă semne locale, dar poate avea și semne generale. Cel mai important lucru pe care îl avem de făcut după ce am constatat prezența căpușei este să ne prezentăm de urgență la medic”,

Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean „Mavromati”.

 

Este foarte important să îndepărtăm căpușa ori în unitățile medicale este instrumentar specializat și personal calificat.

 

Căpușele sunt periculoase întrucât pot transmite boala Lyme care afectează sistemul nervos central.

 

Câteva sfaturi

 

Cum te poți feri de căpușe?

 

Iată câteva sfaturi:

  • Purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Utilizarea DEET (Dietiltoluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  • Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide/căpușe.
  • Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.