Aparenta investiție este pentru evitarea unei catastrofe ecologice la depozitul de la Stăuceni despre care șefii județului arată că este un „model de bune practici”.
În ședința ordinară de Consiliu Județean de astăzi, 27 noiembrie 2023, aleșii de la Județ au avut spre dezbatere proiectul de hotărâre ”Lucrări de intervenție în primă urgenţă pentru consolidarea și punerea în siguranță a depozitului de deşeuri din cadrul CIMD Stăuceni, judeţul Botoșani”.
Practic, prin această investiție urmează a fi efectuate lucrări de consolidare la digul estic din prima celulă unde există riscul unor fisuri care ar crea deversări de levigat și implicit poluarea masivă a mediului înconjurător.
Neluarea măsurilor pentru prevenirea deversărilor poate duce la închiderea acestui depozit ecologic.
Consiliul Județean a alocat o sumă de 13.669.153,01 lei, inclusiv TVA, adică echivalentul a aproximativ 2,7 milioane de euro pentru efectuarea intervențiilor necesare. Niciun consilier județean nu a simțit nevoia să intervină pe marginea acestui vot prin care o sumă impresionantă este direcționată către depozitul de deșeuri de la Stăuceni, unde au fost înregistrate numeroase probleme care au atras amenzi din partea instituțiilor de control.
De altfel tot anul acesta, prin vară, Consiliul Județean a prelungit perioada de administrare a depozitului pentru firma suceveană Diasil, pentru încă patru ani: Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
Obiectivul de investiții Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD) Stăuceni a făcut obiectul Contractului de lucrări nr. 14364/29 septembrie 2011, implementat în cadrul proiectului investițional ,,Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Botoșani”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.
Recepția la terminarea lucrărilor s-a efectuat la data de 28 martie 2014, după care a urmat o perioadă de 60 de luni de notificare a defectelor (perioada de garanție), iar recepția finală s-a efectuat la data de 10 iulie 2019. Atât în perioada de notificare a defectelor, cât și după aceasta, s-au semnalat fisuri și tasări pe drumul perimetral situat pe digul estic, care, deși au fost tratate prin acoperire cu mastic bituminos la indicațiile proiectantului general, s-au accentuat, existând riscul unei alunecări importante a versantului, cu urmări grave în ceea ce privește siguranța depozitului de deșeuri și a facilităților care deservesc stația de tratare a levigatului.
Astfel, proiectul investițional urmărește executarea lucrărilor de consolidare necesare punerii în siguranță a construcțiilor existente pe digul estic, respectiv a facilităților din cadrul Stației de tratare a levigatului, precum şi a depozitului de deșeuri, aceste lucrări fiind necesare atât pentru evitarea poluării mediului înconjurător, cât și pentru diminuarea riscului existent de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, cauzat de funcționarea la capacitate a instalației de tratare.
Nerealizarea în timp cât mai scurt a lucrărilor de consolidare necesare punerii în siguranță a versantului estic va conduce la accentuarea fenomenelor de alunecare, fapt ce poate afecta grav construcțiile existente pe dig, care fac parte din stația de tratare a levigatului, conductele de legătură dintre acestea, deteriorarea membranei de etanșare a depozitului, cu impact negativ major asupra mediului.
- realizarea proiectului investițional reprezintă un demers de respectare a prevederilor legale privind implementarea concluziilor și recomandărilor din expertiza tehnică efectuată pe acest amplasament;
- necesitatea de a evita o amenințare iminentă cu un prejudiciu în zona limitrofă CIMD Stăuceni, respectiv evitarea contaminării apelor subterane și de suprafața cu levigat, ca urmare a alunecărilor de teren cauzate de eroziuni de teren în adâncime (cota -11 m până la -15 m) care afectează celula de depozitare CIMD Stăuceni și a unor fenomene meteo de precipitații abundente, scurgeri de pe versanți, care accentuează eroziunea la adâncime;
- adoptarea de acțiuni și măsuri cu caracter pro-activ, pentru evitarea distrugerii bunurilor publice ale județului, singurul depozit ecologic regional;
- evitarea închiderii depozitului ecologic județean de depozitare a deșeurilor.
Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.