INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică

Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.

 

”Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă”

 

Și la Botoșani useriștii au surprins.

 

Au fost în jur de 15.500 de botoșăneni care le-au acordat votul de încredere.

 

Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani își are sediul vis-a-vis de Piața Centrală. Un panou cu sigla partidului îi îndrumă pe cei interesați către etajul 1 al imobilului lipit de Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL).

 

USR Botoșani este condusă de un tânăr de 34 de ani pe nume Andrei Drancă, inginer cadastral de profesie. A intrat în politică în urmă cu 3 ani de zile după ce…

 

„Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică. În 2016 am vrut să plec în Suedia și nu am mai plecat, așa a fost conjunctura și atunci am intrat în politică. Plecam din cauza condițiilor sociale, financiar nu aveam nici o treabă. Am rămas, am intrat în politică, ca să ajut și eu cum pot”.

 

USR Botoșani nu este o organizație numeroasă și o putere din punct de vedere numeric. Andrei Drancă, în calitate de președinte este ajutat de Cristina Lăcătușu, care este vicepreședinte, și de un Birou Județean format din 5 membri. La Organizația Municipală, lider este Marcel Ghiorghiță. Până acum, USR are filiale în Dorohoi, Hudești și Vârfu Cîmpului, pe lângă cea de la Botoșani.

 


”Clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ”

 


Andrei Drancă, președintele USR Botoșani, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

 

-     A fost o surpriză și pentru voi rezultatul acestor alegeri europarlamentare?

-    Clar a fost o surpriză, oricum față de exit-poll-urile din seara aia când ne vedeam pe locul 2, cumva ne-am mai liniștit. Nu știu, o să vedem numărătoarea finală, dacă e 23% e surpriză, dacă e 20 și ceva cam pe aici ne așteptam. Noi când am făcut alianță cu Cioloș, noi eram la 14%, ei erau la 6% și cam un procent de 20% era firesc. Dar oricum este îmbucurător și în primul rând pentru noi, pentru Botoșani unde iar nu am cifrele finale, dar undeva la 12% am scos pe județ și vreo 20% pe municipiu. E bine, față de 3% din 2016, se vede o schimbare.

 

andrei dranca

 


-     Ce anume a provocat această schimbare, mai ales în rândul botoșănenilor, pentru că nimeni nu se aștepta ca Alianța USR PLUS să vină pe locul 3, adică asta a fost marea surpriză a alegerilor pe lângă faptul că PSD a pierdut alegerile?

-    O mare parte e clar că e un val anti-Dragnea și a fost un vot negativ, asta e clar. Se poate că ne-am făcut și noi treaba, nu știm, noi nu am ajuns în toate comunele și chiar vrem să facem o analiză să vedem în fiecare comună cât a contat prezența noastră acolo. Și, da, cred că a fost un cumul de factori, cât votul negativ anti-Dragnea, cât ce ne-am chinuit și noi să ne facem cunoscuți și cât faptul că lumea a început să-și dea seama că putem să avem oameni competenți acolo și chiar, nu știu, cel puțin cu care am vorbit de vot, când le arătam lista de aici, un prieten m-a întrebat dacă știu limba engleză sau franceză (candidații n.r.) și le-am spus că da, fluent. Au contat și candidații, au fost într-adevăr oameni cu CV.

 


”Efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni”

 


-    Ne spunea cineva a doua zi după alegeri, că în 26 mai ar fi vrut să pună ștampila pe Alianța USR PLUS, dar și-a dat seama că nu știe pe nimeni de la Botoșani, nici de la USR, nici de la PLUS. Cine este USR, la Botoșani?

-    Ca și în România, USR suntem noi (râde). La Botoșani, am depășit 100 și ceva de oameni, pe județ, avem trei filiale, mai avem trei în curs de înființare. Din aceștia 100 și ceva cred că ne implicăm vreo 20, la nivel de municipiu suntem vreo 10. Toți suntem la 30 și ceva de ani, tineri, cu studii superioare, suntem și ingineri și medici și contabili și avocați și antreprenori.

 

echipa usr botosani

 

-     Și acest scor la europarlamentare a fost obținut la Botoșani de 100 de oameni?

-    Nu (râde). A fost obținut de vreo 15 oameni. În fine. Dar efectiv în campanie atâția ne-am implicat, vreo 20 de oameni cu cei de la PLUS.

 


-    Aceste rezultate vă impulsionează ca la scrutinul viitor să măriți echipa, să faceți mai multe planuri?

-    Noi oricum aveam de gând să mărim echipa și suntem într-o continuă căutare de oameni. Asta facem din 2016, doar că noi am fost cumva dezavantajați că fiind un județ roșu de la început, neavând parlamentari în 2016 cum au avut alte județe, a fost puțin mai greu să creștem. Acum, cu atât mai mult, cu aceste rezultate ne dorim să ne dezvoltăm, asta e prioritatea, să ne dezvoltăm și în rural și să ne creăm filiale peste tot. Și, da, ne dă un avânt mai mare acum, rezultatul acesta. Pentru că aici la Botoșani e destul de greu și la un moment dat îți mai vine să te dai deoparte, dar un rezultat din ăsta chiar îți dă forță

 

”Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL”

 

-    Ce le transmiteți botoșănenilor care ar vrea să vină la USR?

-    E nevoie de toți ca să putem să construim. Iar motto-ul meu preferat e „pentru ca răul să triumfe, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Deci, fiecare, cu cât poate să contribuie la construcția societății este așteptat. Nu trebuie să vină fizic sau cu o cotizație, important este să vină cu o idee, ceva. Ședințele noastre sunt publice și oricine are o idee, îl așteptăm.


-    Zilele de 26 și 27 mai rămân în istorie cu siguranță. Totuși am văzut mulți sceptici: OK, a plecat Dragnea, a pierdut PSD, dar ce alternativă avem?

-    Alternativa ar fi o alianță post electorală cu PNL…

 

-     Printr-o alianță cu PNL oamenii și-ar redobândi încrederea în clasa politică?

-    Asta se va întâmpla când se vor concretiza lucrurile pe care vrem să le facem. Singura variantă pentru la anul ar fi o alianță cu PNL care dacă se concretizează are șanse mari și pe viitor. Dacă nu, nu. Dar deocamdată e devreme să vorbim despre asta. Protocolul nostru cu PLUS s-a încheiat.

 

-    Ce anume a diferențiat lista USR PLUS de lista PSD, de exemplu?

-    Era pe undeva scris, că pe lista noastră sunt candidați care au împreună 300 de ani de studii. Diferența e că oricare de acolo știe cel puțin două limbi străine, știe să vorbească, știe unde e în momentul în care este într-un loc și preferatul meu de pe listă, de exemplu, Nicu Ștefănuță e ambasadorul Uniunii Europene la Washington. Ori nu îl poți compara cu Terheș, tot de la Washington (râde). Sau Carmen Avram care a făcut ani de zile documentare despre baroni PSD.

 


În loc de încheiere...

 

Aflați în căutarea unui sediu mai generos, cei din conducerea USR Botoșani au sunat un botoșănean care deține un spațiu în Centrul Istoric și care le-a propus o chirie la jumătate dacă va fi cap de listă la alegerile locale din 2020. A fost, evident, trimis la plimbare.

 

sediu usr botosani

 

USR-iștii de la Botoșani au fost curtați de traseiștii dornici de o barcă cu vânt electoral bun:


„A fost ALDE, PMP, PP DD, PNL, PRM. De la PSD deocamdată nu a venit nimeni. Noi nu primim și tocmai de asta existăm, ca să facem politică cu oameni noi”.

 

*Interviul a fost realizat înainte de anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor europarlamentare

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store