Este din 2014 profesor de religie la școala din Rădăuți-Prut, dar activitatea sa pusă la picioarele Maicii Domnului a depășit atât granițele țării, cât și granițele relației formale profesor-elevi cărora le este atât prieten cât și dascăl sincer.
Prof. Vasile Postolachi este inițiatorul proiectului „Cartea unește inimi” mediatizat mai ales în urma unei excursii organizată în anul Centenar.
Cunoscut drept profesorul care a făcut credit pentru a duce într-o excursie de Centenar un grup de copii cu posibilități materiale limitate din România, Moldova și Ucraina, Vasile Postolachi predă religie ortodoxă la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut, județul Botoșani. Acolo învață copii din „trei sate de pe malul Prutului din păcate îmbătrânite, cu mulți tineri plecați în afară”: Miorcani, Rădăuți-Prut și Rediu.
Dragostea de Basarabia
Profesorul este născut tot pe malul Prutului, în Bajura, și are de mic o mare afecțiune pentru românii de peste Prut.
„Când eram copil mergeam cu vacile la păscut, ca orice alt copil din acele vremuri, și stăteam de vorbă cu copiii de peste Prut. Practic, atunci s-a născut dragostea de Basarabia”, a evocat Vasile Postolachi.
„Atunci s-a născut această dragoste, nu știam pe atunci adevărul istoric, știam doar că vorbesc cu un copil din altă țară, dar în aceeași limbă. Am crescut, am ajuns profesor și această dragoste a crescut odată cu mine. Aceste lucruri au făcut ca atunci când am ajuns profesor să doresc să fac un proiect comun cu cei din Republica Moldova”, a spus profesorul motivând inițiativa „Cartea unește inimi”.
Anul satului românesc, o continuare bună a Anului Centenar
Profesorul de religie a spus că proiectul „Cartea care unește inimi”, este legat providențial de tematicile omagiale propuse de Patriarhia Română în ultimii doi ani. 2018 a fost proclamat în Patriarhia Română drept An omagial al unității de credință și de neam, iar 2019, An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).
„Acest An al satului românesc mi se pare o bună prelungire a Anului Centenar”, a subliniat dascălul.
„Celor care nu au reușit să fie patrioți în Anul Centenarului, Dumnezeu le oferă șansa să fie patrioți în Anul satului românesc. Și nu doar acum, ci întotdeauna. Ar trebui să ne iubim țara, tradițiile, părinții, tot ce am moștenit de la bunicii și străbunicii noștri”.
Am mers în prima școală găsită peste Prut
„Cum am ajuns profesor în Rădăuți-Prut, în 2014, la două-trei zile după ce s-a dat voie să trecem peste Prut doar cu buletinul, am mers la prima școală pe care am găsit-o acolo. Am nimerit la Liceul Teoretic Lipcani. Am găsit niște oameni extraordinari, și profesori și elevi, și m-am simțit ca acasă. Cu ei am pus bazele proiectului Cartea unește inimi”, își amintește Vasile Postolachi.
Proiectul a vizat trei obiective principale:
Donații de cărți pentru bibliotecile școlilor din Ucraina (Nordul Bucovinei) și Republica Moldova;
Organizarea unei excursii comune cu elevi din Bucovina, Basarabia și România în Anul Centenarului;
Revista „Cartea unește inimi”.
„Nu trebuie să ne rezumăm patriotismul doar la cuvinte, sunt oameni care au nevoie și de faptele noastre”, a spus profesorul mărturisind că a pus „la picioarele Maicii Domnului” acest proiect și a simțit mereu ajutorul Ei. Acolo unde oamenii au spus că nu se poate, Ea a șoptit: «Lasă că se poate. Mergeți înainte» chiar și în situațiile care păreau imposibile”.
Vasile Postolachi a subliniat că proiectul „Cartea unește inimi” a solidarizat oameni din mai multe zone ale țării, dar și din diaspora. El a amintit de donația de carte făcută de Parohia românească din San Sebastian, Spania.
Proiectul are și un alt scop, educativ, a precizat dascălul, acela de a fi mai buni.
„Cu siguranță copiii vor uita din chestiunile teoretice, însă trebuie să lucrăm la educația morală, la a fi mai buni”.
„Omul care dăruiește bucurie în dar primește”
Profesorul a precizat că elevii săi sunt foarte receptivi în ceea ce privește faptele de caritate bazându-se pe colaborarea lor la un alt proiect intitulat „Omul care dăruiește bucurie în dar primește” și derulat în cadrul Săptămânii Altfel.
Click AICI pentru continuarea articolului
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: