INTERVIU Andrei Dolineaschi : „Nu sînt paraşutat. Asta să fie clar!”

 

Andrei Dolineaschi este unul din reprezentanţii noului val al politicii botoşănene. Are 34 de ani şi asta se vede în modul de a face politică. De exemplu, este singurul parlamentar de Botoşani care are site pe internet cu o mulţime de informaţii. A făcut parte din echipa lui Mircea Geoană, iar acum este secretar executiv în aceea a lui Victor Ponta. A lucrat la Guvern, a fost consilier judeţean, acum este deputat, însă toată ascensiunea a avut şi o doză de paradox : a trebuit să plece la Bucureşti pentru a putea să urce în ierarhia de la Botoşani.


- Lumea se întreabă cum aţi ajuns să candidaţi pe, probabil, cel mai eligibil loc al PSD din judeţul Botoşani, pe Colegiul Dorohoi şi vă întreb şi eu asta : cum?
- E foarte simplu. Să vă spun un lucru : eu am crescut în Dorohoi, sînt născut în Botoşani, am locuit, am învăţat aici, deci nu sînt paraşutat. Asta să fie clar! Dacă vreţi, scot buletinul pe masă şi vă arăt că este buletin de Dorohoi. Nu l-am schimbat niciodată. Mi s-a oferit şansă să lucrez în 2000 – 2004 la Guvernul României, vă daţi seama, era o oportunitate. Cîţi dintre tinerii politicieni s-au bucurat de o asemenea şansă? După care am rămas în 2005, mi s-a propus de noul preşedinte de atunci Mircea Geoană să lucrez pentru d-lui. Am lucrat trei ani şi jumătate, am lucrat şi un an în privat, dar trei ani de zile am fost consilierul preşedintelui Mircea Geoană, pînă în 2008. M-am implicat cu cît am putut în organizaţia municipală Dorohoi, am sprijinit candidatura primarului de acolo ...


„Băi băiatule, de la 1 septembrie vii şi te angajezi pe biroul parlamentar”

- Spuneaţi că vi s-a oferit şansa să lucraţi la Guvern. Cine v-a oferit această şansă şi în ce context a venit propunerea?
- Contextul a fost foarte simplu. În 1998, chiar cînd am terminat facultatea, deputatul de atunci Şerban Mihăilescu, care era de Botoşani, căuta în Dorohoi un absolvent de facultate care să îi ţină cabinetul parlamentar. Şi am fost la un interviu în sediul Prefecturii, am dat un interviu cu domnia sa, cu CV, cu întrebări şi răspunsuri, cu două-trei întîlniri preliminare şi mi-a zis „băi băiatule, de la 1 septembrie vii şi te angajezi pe biroul parlamentar de la Dorohoi”. Am reconstruit organizaţia de tineret. Aveam în momentul respectiv cea mai mare organizaţie de tineret din judeţ.


- Şi consilierul lui Mircea Geoană cum aţi ajuns?
- Altă poveste drăguţă. La alegerile locale din 2004 eu lucram în staff-ul de campanie al d-lui Adrian Năstase şi cînd au venit alegerile parlamentare dl.preşedinte Cozmîncă ... Eu ştiam foarte bine teritoriul pentru că eram cel care organizam vizitele în teritoriu ale preşedinţilor PSD. Şi în 2004, cred că în octombrie, m-a chemat dl.Cozmîncă, care era preşedinte executiv la PSD : „băi băiatule, tu şti teritoriul, ştii nu ştu ce, de mîine te ocupi de pregătit şi vizitele propunerii de candidat a PSD pentru funcţia de prim ministru”, care era dl.Mircea Geoană. Şi atunci am legat o colaborare cu dl.Mircea Geoană. Şi acum la fel, preşedintele Victor Ponta, cînd m-a abordat mi-a zis „vrei să vii să lucrezi?”. Şi i-am zis că n-am fugit niciodată de muncă, îmi place.


Din cărţi nu înveţi niciodată politică

- Dar nu exista suspiciuni asupra dvs. dat fiind că inclusiv la alegerile interne l-aţi susţinut pe Mircea Geoană şi după aceea aţi trecut în tabăra cealaltă?
- Dar n-am trecut în tabăra cealaltă. Tabăra mea este partidul. Mie mi-a spus Şerban Mihăilescu un lucru extrem de important şi uitaţi că acum d-lui a trecut la independenţi şi a fost unul dintre liderii PSD, fiecare cu drumul lui, asta este. Şi mi-a zis un lucru extrem de important : „în toată ecuaţia asta, ai intrat în politică, vrei să faci ceva, ai lucrat la Guvern, Andrei, cel mai important lucru în toată scena asta, în tot filmul ăsta, este partidul pentru că acolo evoluezi, te educi, înveţi ceva ca om politic”. Am 12 ani de politică. De la nivelul de jos am început, de la organizaţia de tineret din Dorohoi pînă la funcţiile înalte şi am lucrat cu aproape toţi preşedinţii PSD-ului, politica o înveţi numai din experienţă. Din cărţi, din ce citeşti, din discursuri frumoase n-ai să înveţi niciodată.


- Apropos de echipa lui Geoană şi echipa lui Ponta. Ce faceţi acum la Bucureşti în calitatea asta de secretar executiv?
- Cam acelaşi lucru. Sînt un fel de secretar executiv coordonator al secretarilor executivi. Şi dl.Dragnea (Liviu Dragnea, secretar general PSD - n.r.) m-a propus, a fost foarte încîntat pentru că şi d-lui mi-a propus să lucrez alături de d-lui. Eu am lucrat cu dl.Dragnea cînd a fost şeful campaniei electorale în 2007 pentru europarlamentare şi cu domnia sa mă ştiu iarăşi de foarte, foarte mulţi ani. Eu cred că ... nu ştiu ... nu că oi fi eu cel mai priceput între ale politicii şi organizării muncii politice, dar am fost un tip corect. Pe mine mă deranjează astfel de chestiuni, că „aaa, joci la două capete, că nu ştiu ce, că azi ai fost cu ăla, azi ai fost cu ăla”. Nu, am spus, echipa mea este PSD-ul. Deci, v-am spus, am lucrat şi cu dl.Năstase, nu în mod direct cu domnia sa. Am lucrat şi cu dl.Şerban Mihăilescu, cu dl.Octav Cozmîncă. Am lucrat şi cu dl.Conţac la nivel judeţean! Adică m-am implicat. I-am spus că sînt prins la Bucureşti în proiecte, dar cît am putut să ajut aici, am ajutat. Şi să terminăm de unde aţi pornit discuţia, „cum am ajuns eu parlamentar de Dorohoi?”. V-am spus m-am implicat puternic în susţinerea d-lui Alexandrescu pentru a cîştiga alegerile la Prmăria Dorohoi. Şi de acolo s-a văzut, au spus şi colegii de acolo din Dorohoi, că „de ce nu candidezi tu la Camera Deputaţilor”. Şi am spus că mai sînt de analizat unele lucruri. Şi am analizat, am văzut că merge, că am susţinerea organizaţiilor locale. Vreau să vă spun un lucru extrem de important : eu înainte de a fi clar că voi candida am făcut o excursie pe la toţi şefii de organizaţie din localităţile Colegiului Dorohoi. Pe la toţi am trecut şi le-am spus : „ăsta sînt eu, mai sînt şi alţi colegi, mă susţineţi pe mine?”. Eu cînd am lucrat la biroul parlamentar Dorohoi în perioada 1998 – 2000, zona de care răspundeam eu în calitate de şef de birou parlamentar era exact aceea a Colegiului Dorohoi.

Andrei Dolineaschi la conferinta judeteana PSD din 2009


„A contat că eram consilierul d-lui Mircea Geoană”

- Dar ştiu că acea poziţie de candidat pe Colegiul Dorohoi şi-a dorit-o mult şi Mihai Darie. Cine a decis în final „d-le candidează Dolineaschi şi nu Darie”?
- Cred că a fost un cumul de chestiuni. Eu am zis că, fiind propunerea organizaţiei Dorohoi, care a spus că nu acceptă alt candidat şi am avut şi susţinerea a 80% dintre organizaţiile locale ...


- Cît a contat faptul că eraţi consilierul lui Mircea Geoană în candidatura pe care aţi avut-o pe Dorohoi?
- A contat şi asta, normal că a contat şi asta. De ce să ne ascundem după degete? A contat şi lucrul acesta! Adică nu am venit paraşutat de undeva, am muncit.


- Dar apropos de Mihai Darie, cum e posibil să aveţi un consilier judeţean oficial cel puţin PSD şi să fie consilier de ministru PD-L?
- Nu ştiu ... serviciul e una. După cum ştiţi d-lui îşi face datoria în calitate de consilier judeţean PSD, n-a ieşit din deciziile partidului şi au fost în ultima perioadă decizii care, cum să spun, au fost destul de complicate şi de pus în practică. Atît timp cît dl.Darie este un om corect şi a respectat o decizie a organizaţiei judeţene la nivelul Consiliului Judeţean şi la alte nivele, asta e.

- Este cunoscut lucrul acesta la centru, că un consilier judeţean consiliază un ministru PD-L?

- Nu ştiu, cred că da. Nu m-a interesat lucrul acesta, am auzit şi eu. Nici nu ştiu dacă este adevărat.


- D-lui mi-a confirmat
- OK, dacă v-a confirmat ... am auzit că ar fi consilier, asta este. Acela e un serviciu, iar munca politică a altceva.

„Pierderea preşedinţiei CJ Botoşani a fost cea mai neplăcută surpriză pentru partid”

Andrei Dolineaschi la interviu- Aţi adus aminte adineauri de fostul preşedinte al organizaţiei judeţene Constantin Conţac. D-lui v-a acuzat în mai multe rînduri că sînteţi unul dintre cei care aţi regizat, să spunem aşa, îndepărtarea d-lui din funcţie.

- N-am regizat nimic eu. Să fie clar! Nu am fost eu în stare, un singur om, să regizez ceva pentru domnia sa. Eu l-am respectat, l-am apreciat ca om. Dacă n-a înţeles domnia sa că ... mă scuzaţi, două cicluri electorale pierdute e cam mult. Şi partidul, cînd pierdut domnia sa preşedinţia Consiliului Judeţean, vreau să vă spun că pe plan intern, la nivel central, pierderea preşedinţiei CJ Botoşani a fost cea mai neplăcută surpriză. Deci nu se aştepta nimeni de la Bucureşti, conform analizelor, să pierdem preşedinţia CJ Botoşani.

- Dar nu eraţi şi dvs., capii organizaţiei judeţene, vinovaţi pentru pierderea preşedinţiei CJ? Bine, probabil primul vinovat e d-lui pentru că d-lui a candidat, tot aşa cum şi Mircea Geoană e primul vinovat pentru pierderea prezidenţialelor.

- La momentul respectiv am avut o discuţie cu d-lui. Vreau să vă spun că atunci organizam vizitele preşedintelui PSD dl.Mircea Geoană în ţară. Asta înseamnă că mergeam cu d-lui şi organizam vizitele pentru sprijinirea unor candidaţi locali. Toată ţara am bătut-o în lung şi în lat. Şi i-am spus „nu pot să mă implic mai mult, dar uitaţi, mă implic în municipiul Dorohoi. Atît pot acum, atît îmi permite timpul şi atît pot să fac în momentul de faţă şi ca resursă financiară şi ca nu ştiu ce. Nu pot mai mult. E OK?”.  D-lui a zis că e OK şi am sprijinit organizaţia Dorohoi.

„Mă interesează cel mai mult să nu dezamăgesc electoratul din Colegiul Dorohoi”

- Aţi fost consilier judeţean, sînteţi deputat, ce mai urmează peste vreo patru ani?
- Nu urmează. Mie îmi place să cresc în acest partid şi să fiu util partidului. Eu sper că sînt un produs bun sau îmi doresc să fiu un produs bun al acestui partid, care a primit de la acest partid. Nu vreau să dezamăgesc. Asta vorbind pe linia partidului. Pe altă chestiune, care mă interesează cel mai mult şi mai mult în acest moment, este să nu dezamăgesc electoratul din Colegiul Dorohoi. Asta îmi este cea mai mare dorinţă.


Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU