Internetul mobil, serviciul cel mai afectat de incidente de securitate: CÂTE cazuri au fost raportate la Botoșani

Numărul incidentelor a crescut cu 40% faţă de anul precedent.

 

Internetul mobil a fost serviciul telecom cel mai afectat de incidente de securitate în 2019, numărul incidentelor fiind mai mare cu 40% faţă de perioada 2018.

 

Potrivit Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), din informațiile colectate de la furnizori şi analizate, se remarcă o creştere importantă a numărului incidentelor de securitate cu impact semnificativ - cu peste 40% (de la 556 la 794) în anul 2019 faţă de anul 2018.

 

Cu toate acestea, operatorii au avut un timp mediu de soluţionare a incidentelor sub şase ore, cu o uşoară creştere faţă de anul trecut.

 

 

Mai multe incidente decât în anul precedent

 

Conform datelor raportate de către furnizorii de servicii de telecomunicaţii privind incidentele care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în 2019 s-au înregistrat 794 de incidente cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în creştere cu 43% faţă de 2018.

 

Acestea au afectat, în total, peste 23 de milioane de conexiuni.

 

„Dacă în anii 2017 şi 2018 cele mai afectate servicii au fost cele de telefonie mobilă şi SMS, în anul 2019 cele mai multe conexiuni afectate de incidente semnificative sunt cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile”, se arată într-un comunicat ANCOM.

 

Teleorman a fost cel mai afectat judeţ, 90 de incidente cu impact semnificativ afectând buna funcţionare a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice din judeţ.

 

Este urmat de Giurgiu, cu 69 de incidente, Gorj, cu 68 de incidente şi Olt, cu 67 de incidente.

 

 

Situația la Botoșani

 

Judeţele cel mai puţin afectate în 2019 au fost Tulcea cu 13 incidente, Covasna, Sălaj şi Botoşani, în cazul cărora au fost raportate câte 14 incidente, potrivit documentului citat.

 

Ca resurse afectate, în cele mai multe cazuri acestea fac parte din categoriile medii de transmisiune, staţii de bază şi controlere mobile şi echipamente din noduri de transmisiune.

 

„În cadrul a 20 de incidente au fost afectate concomitent mai multe categorii de resurse, producerea acestora având multiple cauze (fenomene naturale, producerea concomitentă a două evenimente distincte ori acţiuni rău intenţionate)”, precizează ANCOM.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store