Întârzieri birocratice: Muzeul Județean NU a intrat încă în șantier - Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai rapid

Compania Națională de Investiții (CNI) a predat amplasamentul asocierii de firme care va face proiectarea, reabilitarea și modernizarea clădirii încă de la finalul lunii noiembrie a anului 2021.

 

Lucrări întârziate la Muzeu

 

În luna august a anului 2022, patrimoniul istoric al Muzeului Județean Botoșani a fost mutat într-un spațiu din clădirea imensă care adăpostește mai multe instituții bancare sau ale statului.

 

De atunci la Muzeul Județean este pustiu, iar lucrările nu au început. Asocierea condusă de SC Smeogal Construct SRL Iași este cea care a câștigat licitația organizată de CNI.

 

Constructorii încă parcurg pașii necesari începerii lucrărilor. Și se pare că a durat foarte mult obținerea avizului de la Comisia Națională a Monumentelor.

 

Mai apoi, a fost depus și proiectul tehnic, iar documentația urmează să fie supusă avizării în cadrul Comisiei Tehnico-Economice din cadrul CNI.

 

După ce se va trece și de această etapă se va emite ordinul de începere pentru execuția lucrărilor.

 

„Consiliul Județean a predat clădirea Muzeului Județean Companiei Naționale de Investiții, cea care derulează proiectul de modernizare și reabilitare. De asemenea, am mutat patrimoniul Muzeului, eliberând clădirea pentru a se putea începe lucrările. Din discuțiile purtate cu reprezentanții CNI, constructorul a realizat proiectul tehnic, a obținut toate avizele pentru lucrare, inclusiv pe cel de la Comisia Națională a Monumentelor, iar documentația tehnică urmează a fi supusă avizării Comisiei Tehnico-Economice din cadrul CNI.

 

Imediat după acest aviz se va emite ordinul de începere a lucrărilor, faza a II-a, adică execuția lucrărilor de modernizare și reabilitare. Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai rapid, Muzeul Județean fiind una dintre clădirile emblematice ale județului nostru”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

 

Investiție de milioane de lei

 

Proiectul de reabilitare presupune lucrări de amploare. Vor trebui consolidate fundația și pereții de piatră de la demisol. Se va interveni și se vor reface tencuiala, finisajele, dar și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative.

 

Astfel se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

 

Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigură Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.