Oare câți botoșăneni au auzit de instituția publică denumită Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie? Ce-i drept, nici nu le-ar fi tocmai ușor să afle.
Noi am vrut să vedem unde este sediul și care este rolul său în Botoșani. Practic, cine merge acolo și ce probleme rezolvă lucrătorii instituției.
Am căutat pe internet pentru a vedea adresa. Surprinzător, am găsit-o imediat, însă nu pe cea corectă. Oficiul nu se află pe Aleea Albină numărul 19, ci pe Strada Tătarilor, lucru pe care l-am aflat de la Prefectura Botoșani.
Am pornit în căutarea ei. Am dat de o stradă plină de gropi, neasfaltată, de o pădurice și de un loc care semăna a pustiu. Am întrebat botoșănenii care circulau pe drumul respectiv dacă ne îndreptăm în direcția corectă. Din zece persoane, doar una a știut unde se află sediul și ne-a oferit chiar indicații.
Am ajuns, în final. Cele câteva mașini din parcare ne-au dat de înțeles că totuși cineva lucrează acolo.
Am pășit timid în curte, deoarece era un patruped legat în lanț, probabil pentru a păzi clădirea. Pe partea stângă, pe peretele primei clădiri era un afiș pe care scria ”Asociația Crescătorilor de Taurine Botoșani”. Am zis în gând că nu e ceea ce ne trebuie și am înaintat cu curaj.
În sfârșit, am găsit instituția. O clădire veche probabil de decenii bune. La intrare, liniște. Nu știam unde să mergem pentru că pe nicio ușă nu scria nimic.
A ieșit un domn, iar noi am intrat, în cele din urmă, într-un birou. Directorul instituției era plecat pe teren, iar nimeni altcineva nu a vrut să ne spună la ce și pentru ce lucrează.
L-am contactat pe coordonatorul județean, Geluca Melniciuc, după ce doamnele prezente la oficiu ne-au spus că ea este cea mai în măsură să dea declarații presei.
Răspunsul categoric: ”Avem foarte mult de lucru. Pe luni, pe marți…”
I-am explicat că nu vrem să aflăm informații din cadrul instituției ci pentru ce este, cine și pentru ce lucrează?
”Nu vreau să apară în presă că am dat eu respectivul interviu fără să anunț Bucureștiul pentru că am fost atenționați vizavi de lucrul acesta și nu vreau să am probleme la serviciu. Așa, personal, discutăm orice, dacă vreți să mă înțelegeți.”
Geluca Melniciuc – coordonator județean
Am aflat cu stupoare că nu există director, dar nici alte persoane care ar trebui să lucreze în orice instituție publică de aproape cinci ani de zile.
”În momentul în care ne-am pierdut personalitatea juridică, în sensul că toate statele de plată, tot se trimite la București și Bucureștiul transmite către noi. Noi nu avem economist, contabil, este doar la Suceava pe trei județe.”
Geluca Melniciuc – coordonator județean
La ora actuală sunt șase angajați.
Consultând site-ul anarz.eu, am aflat că această instituție este o autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale.
Am mers și la Prefectura Botoșani pentru a afla mai multe, unde primul reprezentant al Guvernului în județ s-a arătat uimit de faptul că coordonatorul agenției nu a vrut să ne ofere informații.
”Această instituție este reprezentată în Colegiul Prefectural de Geluca Melniciuc. Nu am la cunoștință dacă acolo a fost vreo schimbare în ceea ce privește persoana de conducere.”
A declarat Dan Șlincu, Prefect
De asemenea, ne-a spus că ultima vizită pe care a făcut-o acolo a fost în urmă cu un an de zile.
”Dacă este serviciu e clar că trebuie să funcționeze ca un serviciu, adică în structura unui serviciu sunt șase angajați și un șef serviciu.”
Dan Șlincu, prefect
Referitor la clădire, lucrurile par că nu se vor schimba.
”Sunt mai multe instituții la nivel de județ care funcționează în clădiri poate improprii de a-și desfășura activitatea, dar acum n-am ce să… nu știu exact în momentul acesta, dacă au un buget sau cum funcționează ei…”
Dan Șlincu, prefect
Așadar, Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie este totuși o instituție publică care vine în ajutorul botoșănenilor, mai ales a crescătorilor de animale. Cât de folositoare sau nu este aceasta la nivelul județului știu doar cei care au găsit sediul și s-au putut adresa angajaților cu diferite probleme.
În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, în legatură cu articolul “ Instituția FANTOMĂ: Fără contabil, fără economist, fără director... înmulțește animalele” apărut în publicaţia „ Botosaneanul”, din data de 22.01.2019, rivitor la Oficiul Judetean de Zootehnie Botosani si la persoana coordonatorului judetean Melniciuc Geluca, s-a considerat necesar a se face unele precizari aratand adevarata stare de fapt a activitatii desfasurate de aceasta unitate.
Din omisiune sau informare eronata relatarile dumneavoastra nu concorda cu realitatea.
In primul rand, denumirea corecta a unitatii este Oficiul Judetean de Zootehnie Botosani, denumire afisata la intrare in unitate ( vezi foto) si nu Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, cum apare in articol.
In al doilea rand, adresa actuala este Aleea Albina, nr. 19, adresa afisata la intrarea in unitate (vezi foto)
A purtat denumirea de Tatarilor, acum 10 ani in urma.
Faptul ca unitatea noastra este amplasata la periferia orasului, pe o strada plina de gropi, cum sunt majoritatea strazilor din tara, nu este vina mea. Amplasarea unitatii s-a facut in urma cu 55 de ani, datorita specificului unitatii, respectiv cresterea si exploatarea animalelor de reproductie din acea perioada.
Unitatea noastra vine in sprijinul crescatorilor de animale din mediul rural – din toate satele si comunele judetului – acolo unde se cresc si exploateaza animalele si mai putin a celor din mediul urban pe care i-ati intrebat dumneavoastra si nu aveau cunostinte despre noi.
Referitor la afisul specificat in articol “Asociatia Crescatorilor de Taurine Botosani” va informam ca in aceasta cladire isi mai desfasoara activitatea si Asociatia Crescatorilor de Taurine Botosani (acreditata pentru efectuarea activitatii de Insamantari Artificiale la taurine si pentru efectuarea Controlului Oficial al Productiei de lapte la taurinele de pe raza judetului Botosani) .
In organigrama OJZ Botosani nu exista functia de director ci doar de coordonator judetean, iar faptul ca nu v-a spus nimeni dintre colegii mei, la ce si pentru ce lucreaza, cum aratati in articol, stiti foarte bine ca nu ati intrebat acest lucru.
Referitor la convorbirea telefonica avuta, mentionez ca nu tine numai de dumneavoastra momentul acordarii interviului. Amanarea acestui moment nu am facut-o cu intentia de a ma eschiva intr-un mod pe care dumneavoastra l-ati gandit ci, pe langa faptul ca trebuia sa am acordul conducerii unitatii, in acel moment aveam in derulare activitati prioritare cu termen limita – respectiv, finalizarea transmiterii Rapoartelor de control la APIA Botosani, in vederea repartizarii la plata a cererilor fermierilor esantionati pentru controlul efectuat de specialistii OJZ Botosani.
V-am spus telefonic ca ramane sa ne auzim pe luni sau marti – pentru ca atunci estimam finalizarea acestor activitati- ocazie cu care sa va dau detalii privind activitatea desfasurata in OJZ , gandind ca veti fi alaturi de noi in actiunea de mediatizare mai rapida a unor informatii care privesc fermierii in mod direct, lucru care nu s-a concretizat. Dupa cum bine stiti nu intotdeauna informatia ajunge in timp util la fermieri, privitor la aparitia unor noi legi sau modificari legislative, a termenelor limita de solicitare, obtinere si depunere a unor documente pentru a beneficia de anumite facilitati in sectorul zootehnic.
In urma primirii acordului conducerii unitatii si a finalizarii actiunilor programate, in termenul avansat catre dumneavoastra, v-am invitat astazi, 22.01.2019, la sediul unitatii, pentru a discuta problemele care va intereseaza, dar nu ati fost de acord.
Prin publicarea acestui articol, fara a avea acordul meu, consider ca atat imaginea mea personala cat si a unitatii a fost prejudiciata. Ma consider lezata si va rog sa publicati ceea ce va transmit prin aceste randuri.
Oficiul Judeten de Zootehnie Botosani este o unitate fara personalitate juridica, subordonata Biroului Zonal de Zootehnie Suceava, Centrului Regional de Zootehnie 1 Nord – Est Iasi, Agentiei Nationale pentru Zootehnie Bucuresti, functioneaza in baza HG nr. 1188/2014
- Numar angajati – 6 ingineri (5 ingineri zootehnisti si un inginer agronom);
Principalele activitati desfasurate de catre specialistii OJZ Botosani :
1. Efecuarea controalelor la fata locului pentru verificarea respectarii conditiilor de eligibilitate privind acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii si a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic la crescatorii de taurine, ovine/caprine din esantionul electronic si manual emis de catre APIA Central;
2. Efectuarea controalelor pe teren pentru cererile unice de plata aferente Masurii 10 Pachetul 8 ,,Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon” din cadrul PNDR 2014-2020;
3.Efectuarea controlului la fata locului pentru verificarea respectarii conditiilor de eligibilitate specifice privind acordarea sprijinului comunitar si national acordat sectorului apicol prin PNA (Program National Apicol );
4.Colaborarea permanenta cu specialistii APIA in vederea desfasurarii in bune conditii a activitatii de control, gestionare documente, intocmire in termen a Rapoartelor de control, introducerea in sistemul informatic a rezultatului controlului, remedierea erorilor aparute in aplicatie, confirmarea completitudii datelor si repartizarea la plata;
In urma verificarilor in teren conform Graficului de Control pe zile si pe echipe, se intocmesc Rapoarte de control care se introduc in Aplicatia APIA, dupa care se predau la APIA un exemplar al Raportului de control pe baza de proces verbal , conform procedurii elaborate de ANZ.
5.Monitorizarea si controlul activitatii de reproductie la Asociatiile de profil si operatorii de insamantari artificiale.Verificare si evaluare.
6. Monitorizarea si verificarea acivitatii de Control Oficial al Productiilor ( lapte, carne, pielicele)la Asociatiile de profil precum si la crescatorii de taurine si ovine/caprine.(controale privind modul de efectuare a COP,verificarea corectitudinii inscrisurilor in registrele zootehnice, buletinele de control, buletinele de I.A. etc);
In urma verificarilor efectuate de specialistii OJZ Botosani conform procedurii se intocmesc Note de Control care se inainteaza la ANZ.
7. Autorizarea reproducatorilor masculi si a punctelor de monta naturala autorizata la speciile taurine, ovine/caprine, cabaline, suine. Monitorizare activitate, reautorizare conform legislatiei in vigoare.
8.Verificarea si avizarea Adeverintelor emise de Asociatiile conducatoare de Registre Genealogice, pentru crescatorii de taurine si ovine/caprine, in vederea solicitarii la APIA de catre acestia a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic;
9.Monitorizarea stupinelor si stupilor in sistem unitar;
- Atribuirea codurilor de stupina la apicultori conform legislatiei in vigoare, in urma verificarii documentelor depuse si a efectuarii controlului in teren;
-Autorizarea stupinelor de multiplcare,efectuarea de controale tematice privind reautorizarea lor;
-Primirea si inregistrarea Declaratiei pe proprie raspundere si a documentelor, privind numarul de stupi intrati si iesiti din perioada de iernare, conform procedurii;
10.Gestionarea bazei nationale de date la ecvidee , actualizarea permanenta a acesteia( vanzari-cumparari, abatorizari, moarte ) emiterea de pasapoparte pentru cai de rasa necunoscuta pe baza fiselor de identificare la ecvidee, emise de medicii veterinari, conform procedurii. Pentru caii de rasa, atat identificarea cat si emiterea pasapoartelor se fac de catre specialistii OJZ Botosani.
11.Controlul la fata locului privind respectarea prevederilor actelor normative care reglementeaza activitatea in sectorul laptelui si a produselor lactate;
12.Monitorizarea patrimoniului genetic.Intocmirea si transmiterea situatiei exploatatiilor care detin rase in pericol de abandon. Intalniri de lucru cu: asociatii de crescatori, asociatii acreditate pentru servicii zootehnice si crescatori de animale.
13.Colaborarea cu DSVSA si IPJ in vederea verificarii identificarii ecvideelor in targuri si oboare, in trafic, in exploatatii etc,. privind circulatia acestora si prevenirea furturilor;
14.Colaborarea cu DSVSA si Institutia Prefectului privind efectuarea de controale in teren, pentru stabilirea valorii de inlocuire a animalelor bolnave si ucise, in vederea acordarii de despagubiri crescatorilor de animale;
15.Eliberarea de adeverinte, la solicitarea crescatorilor de animale , necesare accesarii unor masuri de sprijin:
-Adeverinta certificare rasa , in urma vericaficarilor in teren si a evidentelor zootehnice la speciile solicitate;
-Adeverinta cod stupina;
-Adeverinta privind numarul de stupi detinuti;
-Adeverinte privind numarul de ecvidee detinute, conform inregistrarilor in baza nationala de date SIIE;
16.Acordarea de consultanta si informatii de interes public atat fermierilor, cat si Asociatiilor crescatorilor de animale de profil, privind:
- completarea si depunerea cererilor unice de plata, documente necesare, termene de depunere, etc;
-indeplinirea conditiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii si a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic la speciile taurine, ovine/ caprine ( lapte/ carne), a ajutoarelor pentru rasele in pericol de abandon, respectiv Masura 10, Pachetul 8 si a sprijinului acordat sectorului apicol;
-aplicarea legislatiei in vigoare referitoare la activitatea din domeniul zootehnic;
Pe langa principalele activitati mentionate mai sus, va aducem la cunostinta faptul ca, specialistii OJZ Botosani intotdeauna au fost alaturi de crescatorii de animale, sprijinindui in toate demersurile lor privitor la: obtinerea de documente legale in termen necesare accesarii unor masuri de sprijin, informatii privind inscrierea animalelor in Controlul Oficial al Productiilor, criterii de inscriere a animalelor in Registrul Genealogic al rasei, obtinerea Certificatelor de Origine si Productivitate, practicarea insamantarilor artificiale, folosirea la reproductie a celor mai valorosi masculi si nominalizarea lor in scopul ameliorarii mai rapide a fondului genetic existent. Toate aceste activitati intreprinse, si nu numai, au dus la cresterea valorii productive a animalelor dar si a numarului de fermieri care au accesat si acceseaza Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru lapte si carne la speciile taurine, ovine/caprine, contribuind la dezvoltarea fermelor mici si mijlocii.
In concluzie, ne putem mandri cu activitatea desfasurata de catre specialistii OJZ Botosani si cu faptul ca formam o echipa dedicata sprijinirii miilor de crescatori de animale care an de an apeleaza la serviciile noastre.
Coordonator judetean,
Dr. ing. Melniciuc Geluca
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: