Inspectoratul Școlar și Poliția, în gardă din cauza unui joc sângeros practicat de elevi: Țâșnește sângeleVIDEO

Un joc cu o monedă de 50 de bani este practicat de tot mai mulți elevi botoșăneni și stârnește îngrijorare la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

 

Răniți cu o monedă


Principiul este relativ simplu. Pe o bancă din sala de clasă, dar nu neapărat doar acolo, participanții trebuie să mențină în picioare banul și să îl facă să se rotească.


Copilul care eșuează în tentativa de a-i păstra traseul este pedepsit.


Trebuie să își așeze pumnii pe masă, iar unul dintre ceilalți jucători izbesc cât pot de puternic moneda în mâinile partenerului.


După doar câteva minute mâinile elevilor sângerează.


Iar unii medici ortopezi susțin că o astfel de partidă se poate termina cu inflamații, dar și cu infecții ce pot să ajungă la nivelul oaselor, care sunt destul de greu de tratat.


S-a creat și un curent prin care copiii prezintă pe YouTube și TikTok aspecte din joc cu accent pe rănile provocate.

 

”Este mai puternic cel care produce răni mai mari celorlalți”


IȘJ Botoșani are semnale că jocul este practicat inclusiv în unități de învățământ din municipiul reședință și, ca atare, în cursul zilei de miercuri a pregătit o adresă pentru toate școlile prin care se solicită o atenție sporită față de ”moneda rusească”.


”Este un joc extrem de periculos care văd că își reia din amploare. A mai fost în urmă cu câțiva ani constatat la nivel local și național. Facem apel la părinți să își privească cu atenție copiii și să vadă dacă au mânuțele zdrelite la falange pentru că se lovesc cu o monedă până ce țâșnește sângele și este mai puternic cel care produce răni mai mari celorlalți. Este o problemă gravă și cred că directorii unităților de învățământ trebuie să întocmească niște liste cu cei care joacă, să vorbească cu fiecare, dacă au psiholog școlar să apeleze la el pentru consiliere individuală sau de grup astfel încât fenomenul să fie oprit imediat”,


Ada Macovei, inspector școlar general.


Șefa educației botoșănene a catalogat jocul drept ”extrem de periculos” pentru sănătatea copiilor.


”Fiecare rană știm că este cale de intrare a microbilor, poate cauza infecții și la nivelul pielii, dar și la nivel țesuturilor profunde și a cartilajelor, ceea ce chiar ar constitui probleme pe termen mediu și lung”,


Ada Macovei, inspector școlar general.


Conducătoarea învățământului botoșănean a discutat pe această temă cu șeful serviciului de siguranță școlară al Poliției, fenomenul fiind cunoscut la nivelul Inspectoratului Județean.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL