După o excursie în romanticul Paris și o alta în răscolitorul Buenos Aires, Filarmonica George Enescu și-a purtat publicul în Cetatea Eternă. Data aceasta, călătoria muzicală nu a mai fost făcută într-o vineri, ci în sâmbăta de după Dragobete.
... Zi în care la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a pus în scenă ”Innamorato di te”, o seară romantică de muzică italiană la reușita căreia, pe lângă orchestra botoșăneană, și-au dat concursul artiști din Cluj, Iași și Suceava.
Iar din inima Transilvaniei a venit să încânte publicul din nordul Moldovei baritonul Florin Estefan (foto sus, primul din stânga, îmbrăcat complet în negru), nimeni altul decât managerul Operei Naționale Române din Cluj. Nu singur, ci alături de colegul său, tenorul Eusebiu Huțan.
Au început cu ”L'appuntamento”, au trecut prin ”Love in Portofino” și ”Senza fine”, au poposit la ”Carnaval la Venetia”, au ciocnit o ”Champagne”, iar apoi ”A mano a mano” au realizat că... ”Vivo per lei”.
Pe tot parcursul incursiunii muzicale prin Roma, Milano, Napoli, Veneția, Firenze și prin alte orașe încântătoare din Italia, dirijată de Vladimir Lungu și acompaniată la pian de Ovidiu Lup, pe spatele scenei, dar și pe plafonul sălii au fost proiectate imagini stilizate din mirifica peninsulă.
Un concert susținut între Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, Mărțișor și Ziua Femeii nu putea fi lipsit de ”Your love” by Ennio Morricone, de ”Mi manchi”, de ”Adagio” by Lara Fabian și, mai ales, ”Te voglio bene assai”.
Romantismul italian a avut parte de câteva reprize de umor românesc. Nu, nu a fost invitat din nou Horațiu Mălăele. Responsabil a fost chiar Florin Estefan, care pe lângă incontestabilele calități de bariton a dovedit și reale însușiri de actor. A binedispus spectatorii în mai multe rânduri. După ce i-a avertizat încă din start că, ”sunt o combinație fatală între un moldovean și un ardelean care vorbește mult și încet”, la final, când i s-a cerut să cânte ”O sole mio”, a răspuns că, ”îți trebuie voce pentru piesa asta”.
”Sunt alături de colegul meu sucevean... Mi-a zis că nu e bine să spun la Botoșani că e sucevean, dar mama lui e din Botoșani și poate nu ia bătaie aici”, a afirmat Florin Estefan la prezentarea colegilor, spre amuzamentul publicului.
După care a continuat cam în aceeași notă.
”Este un program pe care l-am gândit împreună cu Eusebiu undeva prin vară. Mergeam la o biserică greco-catolică din Blaj, era o întâlnire cu ceva cardinali pe acolo și eram invitați și pe drum ascultam Bocelli și treburi dintr-astea siropoase și am zis: ce fain ar fi să facem și noi un concert romantic, nu numai de operă, că astea sunt grele, e cu suferință, cu moarte, se bat, tenorul câștigă, baritonul, adică eu, totdeauna împotrivă. Și am zis: hai să facem un sirop cu muzică de așa natură încât oamenii să facă diabet alături de noi, așa-i de dulce. Și am gândit un program alături de Eusebiu, acest «Innamorato di te» și am văzut că are succes. Și sunt la Botoșani grație managerului dvs., Mirel Manea, colegul meu de suferință”,
Florin Estefan, manager Opera Națională Română Cluj.
Seara italiană a fost completată de prezența inedită a acordeonistului Emy Drăgoi, poate mai cunoscut în Franța decât în România. Și aceasta pentru că, după ce a învățat la Liceul de Artă din Ploiești, a plecat la Academia de Jazz Bill Evans din Paris, unde a studiat pianul. Aici a înregistrat mai multe albume, unul dintre ele, din 2008, fiind lansat în 32 de țări.
Supranumit în ”Hexagon”, „Regele jazzului la acordeon” a venit la Botoșani cu fiicele sale, Bianca și Alessia Drăgoi, care la vioară au cântat împreună cu tatăl lor ”Por una cabeza” de Carlos Gardel și ”Csardas” de Vittorio Monti. Emy Drăgoi a relevat calități parcă nebănuite ale acordeonului, reușind să încânte publicul cu ”Tarantella napoletana”.
Și pentru că am amintit de ”Por una cabeza”, trebuie să spunem că spectacolul nu a fost unul sută la sută italian. Pe lângă amintita melodie, spre finalul concertului Emy Drăgoi a cântat și ”Ciuleandra”.
”Volare”, ”Parla piu piano” și ”Il mondo” au mai făcut parte din repertoriul serii, care s-a încheiat cu bis și aplauze furtunoase pe prima dintre aceste piese și asta după ce, la prima interpretare, publicul a cântat alături de soliștii Operei Naționale din Cluj.