ÎNGRIJORĂTOR! Tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor

Sute de copii botoşăneni au rămas nevaccinaţi împotriva poliomielitei, difteriei, oreionului sau a altor boli grave, în ultimii ani.

 

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că părinţii care aleg să nu-şi vaccineze copii, conform schemei naţionale de imunizare, fac o mare greşeală şi pun în pericol nu numai sănătatea propriilor copii dar şi a celor cu care intră în contact. „Carnetul de vaccinări ar trebui sa fie ca buletinul, ca CNP-ul. Dacă nu îl ai să nu poţi intra în colectivităţi, la şcoală, la grădiniţă, la cinema. Dacă vrei să te duci să trăieşti în pădure, în pustiu, nu te întreabă nimeni nimic dar atât timp cât eşti parte din comunitate trebuie să te gândeşti şi la ceilalţi”, a spus Doru Culiceanu, medic de familie din municipiu. 
Dacă în urmă cu 7-8 ani, acoperirea vaccinală în judeţ atingea 95%, în prezent, din cauză că tot mai mulţi părinţi se declară mai cunoscători decât medicii, aceasta a scăzut destul de mult. De fapt, în ţară, potrivit specialiştilor, în jur de 30% din părinţi nu mai vor să-şi vaccineze copii. Ei rămân doar cu vaccinurile administrate în maternitate, la naştere: cel împotriva hepatitei virale de tip B şi împotriva tuberculozei. "Nu e un motiv religios. Se cred mai deştepţi. Cei mai mulţi o fac din prostie şi din poveşti pe care le-au auzit ei. Se informează din surse obscure, din internet. Cum a fost şi în Botoşani acum ceva timp. După ce i s-a făcut copilului vaccin antigripal, la o săptămână, a făcut pneumonie şi a murit. Şi mulţi au crezut că de la vaccin făcuse. Complet fals”, a mai povestit medicul. 
 
Guvernanţii vor să oblige părinţii să-şi vaccineze copii
 
Devenită deja un fenomen, împotrivirea crescândă a părinţilor ar putea fi încetinită de Legea Vaccinării, aflată acum la stadiul de proiect în dezbatere.  Aceasta ar putea institui chiar sancţiuni şi amenzi pentru părinţii care nu-şi imunizează copii. Deşi deocamdată nu se ştie care ar putea fi acestea, legea, prevede, printre altele, că, dacă nu se vaccinează, copiii nu se vor mai putea înscrie la creşă, grădiniţă sau şcoală. În plus, şi medicii care se declară împotrivă ar putea fi amendaţi.
Schema de vaccinare naţională prevede ca micuţii să fie imunizaţi din prima zi de viaţă până la 14 ani. Primul vaccin, cel împotriva hepatitei B, se face în primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani. Vaccinul hexavalent, cel care conţine tulpini pentru una dintre formele de meningită bacteriană se face la 2, 4 şi 11 luni.