ÎNGRIJORĂTOR: Elevii, mai bătăuși decât suporterii: mai multe infracțiuni comise la școală, decât pe stadion


Într-o ședință a Colegiului Prefectural Botoșani de la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, s-a semnalat creșterea alarmantă a cazurilor de violență în școli. Asta în timp ce subprefectul județului, Gelu Țigănucă, se preocupa de campania „Stop violenței”, care viza puținele acte antisociale de pe arenele sportive botoșănene.

 

Certitudine: la nivelul județului Botoșani, există mai multe acte de violență care au loc în incintele școlilor decât pe stadioane. În cifre, situația stă în felul următor:
- În intervalul 2013-2014: s-au înregistrat 63 de infracțiuni comise de elevi în cadrul școlilor, dintre care 12 de lovire sau alte violențe, patru de furt, două de însușire a bunului găsit și una de șantaj și purtare abuzivă;
- În ultimele șase luni ale anului 2014, s-au înregistrat, de la lansarea campaniei „Stop violenței”, cinci cazuri amendate și șapte de interzicere a accesului pe arenele sportive, pentru acte antisociale.




Bilanțul este unul evident, raportul dintre cele două categorii de făptași este
dezechilibrat și nu justifică derularea unei campanii plătite din bugetul statului, care nu are decât puțini beneficiari direcți. Îngrijorător este faptul că, deși anul acesta s-a constatat o creștere a numărului de infracțiuni comise în unitățile de învățământ, de la 46 anul trecut, la 63 anul acesta, nu s-a încercat încă schimbarea  regulamentului școlar în acest sens.
Asta în timp ce, pentru puținele infracțiuni comise de suporterii botoșăneni, s-a derulat o campanie care a angrenat cinci instituții partenere, în frunte cu Direcția Județeană de Sport și Tineret, care a fost, de altfel, și principalul finanțator.
CITEȘTE:
 Violența, căutată cu lumânarea pe stadioane: suporterii botoșăneni, printre cei mai „pașnici” din țară