Procurorii din cadrul Parchetului European nu au cerut nicio măsură restrictivă împotriva primarului acuzat că ar fi deturnat fonduri europene.
Neculai Șchiopu a fost ales duminica trecută de comunitatea din Coșula pentru funcția de primar.
Anterior deținuse funcția de viceprimar și a preluat atribuțiile de conducere după decesul lui Mircia Acatrinei.
Din poziția se viceprimar se află în atenția Serviciului Teritorial al Direcției Naționale Anticorupție Suceava într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.
Zilele trecute a fost vizat de un dosar al Parchetului European într-un dosar care privește un proiect de 3,5 milioane de euro și unde, alături de alți funcționari ar fi depus documente false pentru decontarea unor facturi în valoare de aproape 240.000 de euro.
Iar în realitate lucrările nu fuseseră realizate.
„Da, într-adevăr așa este”, a fost reacția primarului comunei Coșula cu privire la cele două dosare de care este vizat.
Despre presupusa fraudă cu fonduri europene, Neculai Șchiopu s-a ferit să comenteze: ”Eu nu zic nimic, asta e treaba dlor”.
Însă a transmis că nu are nicio interdicție și se află la serviciu: „Eu sunt la Primărie, dacă vreți mai multe detalii”.
De asemenea și cei patru funcționari din cadrul Primăriei se aflau la datorie.
Ancheta celor de la Structura de Sprijin a EPPO din România, a scos la iveală faptul că primarul, în calitatea sa anterioară de viceprimar, împreună cu alte persoane, ar fi fost implicați într-o schemă de fraudă legată de un proiect în valoare de 3,5 milioane de euro (17.773.006 RON), finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman, un fond structural european destinat promovării dezvoltării economice și sociale.
Potrivit probelor, primarul și complicii săi au depus documente false, inclusiv facturi fiscale și procese-verbale de recepție a lucrărilor, pentru a solicita rambursarea unor renovări ale locuințelor unor persoane și familii defavorizate, lucrări care nu au fost de fapt realizate.
Se presupune că primarul și firma de construcții au convenit să certifice finalizarea lucrărilor în schimbul sumelor de bani. În urma acestei înțelegeri, suspecții au obținut fraudulos aproximativ 238.000 de euro (1.177.321 RON) din fonduri nerambursabile.
Procurorii au confiscat bunuri în valoare de 400.000 de euro constând în terenuri, case și apartamente.