Asistenta care lucrează de patru decenii la spital, explicații despre presiunea din serviciul de urgență – VIDEO 

Are aproape 40 de ani de când se află în slujba comunității oferind asistență medicală.

Camelia Caliniuc ocupă în acest moment funcția de asistent șef și este partizana cursurilor de comunicare din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati. 

 

Spune că inițiativa a venit după ce a sesizat câteva lucruri care nu merg bine și că este nevoie ca pacienții să primească îngrijiri mai bune.

Și nu neapărat din punct de vedere medical ci prin abordarea personalului care ia primul contact cu ei. 

 

Camelia Caliniuc, asistent șef UPU Botoșani

„UPU este cea mai mare secție a spitalului, cu cel mai mare număr de personal și cea mai mare adresabilitate. De cele mai multe ori sub presiune, lucrăm și noi sub presiune și pacienții se simt sub presiune. Este presiunea omului bolnav, omului pe care-l doare și are nevoie de ajutor și pe de altă parte și personalul este supus unei presiuni pentru că nu suntem nici foarte mulți, nici foarte puțini și încercăm să facem lucrurile bine și poate sunt situații în care lucrurile degenerează”,

 

Cursul a fost de fapt deschiderea unor subiecte care în alte contexte nu au fost posibile.

Și prezența specialistului care i-a determinat să conștientizeze rolul important și uneori decisiv pe care-l au în serviciul de urgențe unde se poate face diferența dintre viață și moarte. 

 

Camelia Caliniuc, asistent șef UPU Botoșani

„Din acest motiv am apelat la dl psiholog să ne ajute să gestionăm situațiile de criză și am identificat câțiva pași foarte importanți începând chiar din triajul pacienților și exact cum a spus și dna doctor, pacienții care se adresează UPU de cele mai multe ori doresc comunicare”

 

Fiecare pacient care intră în UPU trebuie să beneficieze de ajutorul personalului și este foarte important ca omul să nu aștepte prea mult până când este întrebat ce anume îl doare.