Pierderi de peste 1 milion de euro la FC Botoșani, Iftime: M-am dus în groapă

FC Botoșani este cea mai nouă echipă care și-a publicat în mod oficial situația financiară pentru anul 2024.Echipa patronată de Valeriu Iftime înregistrează pierderi de 1,1 milioane de euro, iar datoria declarată către omul de afaceri a ajuns la 5,5 milioane de euro.

 

 

Criză financiară la FC Botoșani

 

 

FC Botoșani a scăpat anul trecut de la retrogradare, iar acum, cu Leo Grozavu, speră să câștige play-out-ul. În ultima etapă din Superligă, a învins-o pe Farul cu 4-3, într-un meci spectaculos.

 

Pe lângă performanțele de pe teren, principalul acționar al echipei, Valeriu Iftime, este interesat de sumele din raportul financiar, care a fost depus oficial la Ministerul Finanțelor.

 

Conform documentelor consultate de GSP.RO, echipa din Botoșani a înregistrat pierderi de 1,1 milioane de euro în ultimul an, dublu față de suma declarată în raportul financiar din 2023, când pierderile erau de 550.000 de euro.

 

Cifrele oficiale

 

2024: -1.100.000 euro

2023: -550.000

2022: -230.000

2021: -720.000

2020: 350.000

2019: 135.000

2018: 380.000

 

Cu venituri totale de 5,6 milioane de euro, cei mai mulți bani au venit din sponsorizări. Printre acestea se numără și sumele primite de la firmele pe care Valeriu Iftime le patronează în prezent.

 

Pe lângă Elsaco, firma omului de afaceri, clubul primește bani din parteneriatele cu Unibet, Vestra, Mado, Five Continents și Reco Sport.

 

Fiind o echipă mică, care nu se bate pentru primele șase locuri, sumele de bani care intră în conturi sunt relativ mici. Cel mai mult, în 2024, FC Botoșani a încasat din drepturi TV, suma de 870.000 de euro.

 

 

Iftime și banii pierduți 

 

 

Suporterii au virat în conturile clubului puțin peste 200.000 de euro, iar UEFA a acordat clubului din Moldova suma de 130.000 de euro. Din vânzarea de jucători, au rămas cu 155.000 de euro.

 

- Domnule Iftime, în cei 20 de ani de fotbal câți bani ați investit?

- Vreo 15 milioane de euro! 15 milioane pe care i-am cheltuit, i-am pierdut în fotbal. Scăzând veniturile.

- Am înțeles.

- Dar în fine, acum s-au ridicat un pic pretenții salariale la fotbaliști. Faptul că suntem excentrici în zona aia, din Moldova... Costuri mai mari și deplasare. Ca să vină un fotbalist la mine, trebuie să-i oferi ceva mai mult, la aceeași calitate.

- Aveți dreptate.

- Botoșaniul nu-l privește ca pe București sau chiar ca Sibiu sau Clujul, știți? Aici am o problemă destul de complicată, dar noi am tratat-o cumva pentru un fel de seriozitate, să spunem. Adică, băi, vii la Botoșani, privești bani, ești respectat și cu asta...

- Spuneți-mi...

- O secundă! E clar că atunci când te gândești că și anul ăsta trebuie să cheltuim vreo 3-4 milioane de euro pentru a ține echipa în Liga 1, ceva nu funcționează bine în mintea noastră. A celor care ne ocupăm de fotbal. Am vorbit cu domnul Hagi, care spune foarte bine, și are un fel de Academie, sponsori mai mari, nu știu... Și vrea să vândă pentru că e greu financiar să o țină!

- În ultimii ani ați mai câștigat din transferuri.

- Bineînțeles că singura mea poveste din care am mai redus din pierderi a fost vânzarea de fotbaliști. În ultimii doi ani de zile n-am mai fost atent... Am pierdut foarte tare, ca să mă las... Dumnezeu cu mila! N-am adus fotbaliști cu perspectivă, cu anumit potențial, ca să-i pot să vând, m-am dus în groapă.